Historisch zeilschip in Brugge

Redactie KW

Nog tot 20 juli ligt het Franse zeilschip Mutin afgemeerd langsheen de Quenastkaai (nabij de basis van de zeescouts) in de achterhaven van Brugge. Het betreft in meer dan één opzicht een zeer speciaal schip.

Ondanks het feit dat het een van de kleinste vaartuigen is van de Franse Marine Nationale, en ondanks het feit dat het het oudste schip is in de Franse marinevloot (gebouwd in Sables-d’Olonne in 1927 als zeilend vissersschip voor de tonijnvangst), heeft geen enkel ander Frans marineschip zoveel historische waarde.

Tussen 1927 en 1964 werd het scheepje onder andere gebruikt voor de opleiding van loodsen. Maar de Mutin blijft vooral in het geheugen door de belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het scheepje werd niet alleen ingezet voor geheime opdrachten van de Franse special forces, het werd gedurende de hele oorlog langs de kusten van het Kanaal, de Atlantische kust en de Middellandse Zee benut door de Britse Special Operations Executive (SOE) voor de ondersteuning van een uitgebreid netwerk van geheime agenten.

De Mutin meet slechts 88 ton, is 33 meter lang en 6,35 meter breed. Volgens de combinatie van uitgezette zeilen hebben deze laatste een totale oppervlakte van 240 à 312 vierkante meter.

(FN – foto FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier