Hilaire Roose uit Aartrijke reist al 50 jaar naar Lourdes

Jozef Roose, Cecile Puype, Jean-Marc Roose, Claudette Poueymarie en Hilaire Roose. (Foto BC)
Redactie KW

De man kent het bedevaartsoord als zijn broekzak. Vandaag reist hij nog altijd jaarlijks naar Lourdes, maar dan met zijn zoon Jean-Marc, de volgende generatie ‘reizen Thor’.

Hilaire Roose (82) woont met zijn vrouw Claudette Poueymarie (73) langs de Engelstraat in Aartrijke. Hij woont er vlakbij het familiebedrijf dat hij tot aan zijn pensioen zelf uitbaatte: reizen Thor. De zaak wordt nu geleid door zijn zoon Jean-Marc (50) en diens echtgenote Katrien Vanoverschelde.

‘Speelvoyage’

“Toentertijd was Lourdes simpelweg de eerste reisbestemming voor veel mensen. Dat was toen dé reisbestemming die op de eerste plaats stond, zeker voor de mensen die één of twee oorlogen hadden meegemaakt. Ze waren het bij wijze van spreken gewend om te lezen en ze wilden in hun leven Lourdes gezien hebben”, vertelt Hilaire. “Omdat de tijden beter werden, was dit ook mogelijk: de mensen kregen het financieel wat beter en ook de zogenoemde congé payé kwam op. Veel mensen spaarden om, eens ze met pensioen waren, een reis naar Lourdes te kunnen maken. Maar ook jongeren en pasgetrouwden gingen op speelvoyage naar Lourdes.”

(BC-foto BC)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier