"Hier wordt met ons inkomen gespeeld"

02/06/17 om 00:00 - Bijgewerkt op 01/06/17 om 14:50

"Binnenkort zal hier alles overwoekerd zijn door onkruid en distels en zal er uiteindelijk niets meer groeien", klinkt het boos bij de boeren die de komgronden in Lampernisse gebruiken. "Nieuwe regelgeving verbiedt ons om er te zaaien, te bemesten of onkruid te verdelgen. Hier wordt met ons inkomen gespeeld."

De komgronden in Lampernisse - 2.000 hectare blijvend permanent grasland - vormen een ecologisch kwetsbaar gebied dat beschermd is. De landbouwers onderhouden het grasland. "In de regio Diksmuide-Veurne waren normaal alle oneffen graslanden beschermd maar nu zijn er heel wat effen stukken erbij gekomen", zegt Joël Vancoppenolle, voorzitter van De Drietand Groot-Diksmuide. "In het voorjaar kregen de landbouwers een fotoplan waarop niets extra beschermd was. Nu is er een groot stuk meer beschermd zonder dat de boeren hiervan verwittigd werden. Wij weten niet meer wat wel en niet kan."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!