“Hier wordt met ons inkomen gespeeld”

Redactie KW

“Binnenkort zal hier alles overwoekerd zijn door onkruid en distels en zal er uiteindelijk niets meer groeien”, klinkt het boos bij de boeren die de komgronden in Lampernisse gebruiken. “Nieuwe regelgeving verbiedt ons om er te zaaien, te bemesten of onkruid te verdelgen. Hier wordt met ons inkomen gespeeld.”

De komgronden in Lampernisse – 2.000 hectare blijvend permanent grasland – vormen een ecologisch kwetsbaar gebied dat beschermd is. De landbouwers onderhouden het grasland. “In de regio Diksmuide-Veurne waren normaal alle oneffen graslanden beschermd maar nu zijn er heel wat effen stukken erbij gekomen”, zegt Joël Vancoppenolle, voorzitter van De Drietand Groot-Diksmuide. “In het voorjaar kregen de landbouwers een fotoplan waarop niets extra beschermd was. Nu is er een groot stuk meer beschermd zonder dat de boeren hiervan verwittigd werden. Wij weten niet meer wat wel en niet kan.”

Mager gras vol onkruid

Grasland is belangrijk in de regio. “Op de poldergrond in deze streek kunnen geen gewassen gekweekt worden”, gaat Joël Vancoppenolle verder. “De boeren moeten het hier hebben van intensieve veehouderij en werken met melkkoeien en dikbillen en dergelijke. Om onze dieren te voederen, hebben we gras nodig. Nu de nieuwe regelgeving ons verbiedt om nog te zaaien, te bemesten of onkruid te verdelgen, is het gras niets meer waard als dierenvoer. Eerst en vooral zit het vol onkruid en als het niet bemest wordt, is het te mager om als voer te dienen. We zijn wel verplicht de gronden te onderhouden maar kunnen er niets meer mee aanvangen. We moeten wel verder betalen en onderhouden maar hebben er niets meer aan, deze situatie is onhoudbaar.”

Het stoot de landbouwers tegen de borst dat zij, niettegenstaande ze zeggen veel inspanningen te doen om de komgronden te behouden, nu worden afgestraft en hun gronden waardeloos zijn. “Ook de natuur is niet geholpen met grond die blijft liggen zonder er iets aan te doen”, zegt landbouwer Lieven Focquaert. “Heel binnenkort zal alles overwoekerd zijn door onkruid en distels en zal er uiteindelijk niets meer groeien, de grond zal vol netel- en distelwortels steken waardoor de kwaliteit ervan fel zal verminderen.”

“Wat ons heel veel ergernis bezorgt, is dat we niet eens op de hoogte zijn gebracht van de nieuwe verordeningen”, gaat Lieven Focquaert verder. “We weten niet wat wel en niet mag maar lopen wel het risico op een boete. Er worden pv’s opgemaakt.”

“We moeten de gronden betalen en onderhouden maar hebben er niets meer aan”

PV’s en boetes

De boetes die worden uitgeschreven, zijn naar verluidt niet van de poes. Sommen tot 12.000 euro zouden geen uitzondering zijn. “Deze situatie is vergelijkbaar met iemand die een huis koopt waarvan een ander komt zeggen: je mag er noch buiten noch binnen doen wat je wil maar je moet wel alle lasten betalen en het verder onderhouden zoals ik het zeg. Een onhoudbare situatie”, zegt ook landbouwer Marc Hoorne. “Hier wordt met ons inkomen gespeeld. Als we zelf geen gras meer hebben om onze dieren te voederen, moeten we dat gaan inkopen, wat dan weer een weerslag zal hebben op de melk en vleesproductie. Daarnaast moeten we wel grondlasten en dergelijke blijven betalen voor grond die ons niets meer waard is. Laat natuurbescherming dan onze gronden aankopen. Dan kunnen ze ermee doen wat ze willen en kunnen wij ook verder met ons bedrijf en kijken wat we gaan doen.”

De landbouwers zijn ook niet te spreken over de bouw van twee bruggen. “Terwijl wij niets meer mogen, gaat het Agentschap voor Natuur en Bos zomaar even middenin het beschermde gebied twee bruggen leggen”, wijst Lieven Focquaert. “Zonder bouwvergunning of openbaar onderzoek liggen er nu twee bruggen van 7 op 3 meter, gemaakt uit beton en ijzeren gebinten. Ook de gewelven zijn in beton, terwijl wij nog niet eens de toegang naar onze weiden mogen verharden. Dat zijn mistoestanden die heel wat wrevel opwekken en eigenlijk niet zouden mogen kunnen.”

Betonnen bruggen

Filip Hubain, woordvoerder van de dienst communicatie van het Agentschap voor Natuur en Bos, reageert: “Wij nemen de bezorgdheden van de boeren zeker ter harte en het is onze bedoeling om naar een constructieve en positieve oplossing te zoeken. Wat betreft de bouw van de bruggen kan ik meegeven dat daar wel degelijk een bouwvergunning voor is. Wij leven de wet na en voeren de wetten uit.”

Op 14 juni hebben de voorzitters van de landbouwverenigingen een onderhoud op het kabinet van minister Schauvliege. Om voor iedereen duidelijkheid te scheppen en de discussie aan te gaan over de huidige situatie is er een vergadering in zaal Zannekin in Lampernisse op maandag 19 juni om 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier