Heuvelland: “Er zijn veel Kraks die mee Krak zijn”

"Heel veel campagne heb ik niet gevoerd, maar de seniorenraad heeft wel een tandje bijgestoken", zegt Freddy Defoort. © EF
Redactie KW

Freddy Defoort mag zich dé Krak van Heuvelland 2015 noemen. Hoewel hij pas goed vijf jaar in Heuvelland woont, heeft hij als voorzitter van de seniorenraad al zijn stempel kunnen drukken op de samenleving.

“Ik was blij verrast toen ik vernam dat ik genomineerd was voor de Krak van Heuvelland”, zegt de gepensioneerde godsdienstleerkracht. “Veel campagne heb ik niet gevoerd, maar de seniorenraad heeft wel een tandje bijgestoken. Het is zeker een eer om nu ook verkozen te zijn tot Krak. Het streelt mijn ego, maar ik vind niet dat ik alle pluimen op mijn hoed moet steken. Er is een hele groep medewerkers die zich inzet voor de senioren, er zijn heel veel Kraks die mee Krak zijn met mij. Toch is het een blijk van waardering en ik ben dan ook heel trots om als aangespoelde binnen de vijf jaar deze eer te krijgen.”

Op kamp

Freddy is geboren en getogen in Brugge en woonde heel lang in De Panne. “In 2010 heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar Heuvelland. Ik heb Heuvelland leren kennen toen ik hier als KSA-knaap, ik moet een jaar of 14 geweest zijn, op kamp kwam aan de voet van de Kemmelberg. Daar is mijn liefde voor Heuvelland ontstaan en ruim vijf jaar geleden ben ik samen met mijn vriendin komen wonen in Wijtschate.”

Voorzitter zijn van de seniorenraad is meer dan een dagtaak voor mij

Toen Freddy nog in De Panne woonde, zette hij zich al in voor de senioren. “Ik was er toen ook voorzitter van de seniorenraad”, legt hij uit. “Dat is een beleidsorgaan met vertegenwoordigers van seniorenverenigingen en geïnteresseerden die samenkomen en nadenken over het seniorenbeleid. Toen ik verhuisde naar Wijtschate ben ik hier bestuurslid en later voorzitter geworden. Als voorzitter is het mijn taak om vergaderingen voor te bereiden, ideeën te lanceren, seminaries bij te wonen om inspiratie op te doen… Het is meer dan een dagtaak, ik ben er elke dag van ‘s morgens tot ‘s avonds mee bezig.”

Seniorenwijzer

“Enkele nieuwe dingen die we de laatste jaren gelanceerd hebben zijn de onthaalmomenten en seniorencongressen. Nieuwe 60-plussers in Heuvelland nodigen we uit, net zoals de gemeente de nieuwe inwoners onthaalt. We geven hen uitleg over onze werking, maar ook over pensioenen, dienstverlening… Verder hebben we een congres georganiseerd waarbij de kerk voor het eerst als congreszaal is gebruikt en is de Seniorenwijzer er gekomen. Dat is een infobrochure voor en door senioren die door meer dan 60 vrijwillige bodes wordt verdeeld. Het busje ‘De Heuvellink’ is er gekomen en ook de seniorentafeldagen waren een succes. Elk dorp heeft een seniorenadviseur. In de toekomst willen we blijven nieuwe initiatieven uitwerken.”

VRAGENRONDJE

Wat zijn de uitdagingen voor 2016?

“De hogere overheden willen mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen, maar dan moet de sociale samenhang versterkt worden. Mensen mogen thuis niet eenzaam worden en daar moeten we op inzetten. ‘Rust roest’, zegt men wel eens, en voor senioren zijn er mogelijkheden genoeg om vrijwilligerswerk of mantelzorg te doen. Het is een vorm van actief ouder worden. Verder is onaangepaste behuizing een probleem dat we moeten aanpakken. Woningen zijn vaak te groot, vragen te veel onderhoud… Op 21 maart is het ook uitkijken naar de opening van het nieuwe dorpsrestaurant.”

Wordt Heuvelland steeds grijzer?

“Op dit moment is 19 procent van de Heuvellandse bevolking 65-plusser en 25 procent is 60-plusser. Het is dus absoluut de moeite om voor die groep je nek uit te steken en initiatieven te nemen om van Heuvelland een plek te maken waar het aangenaam is om een dagje ouder te worden.”

Zijn er verschillen tussen senioren in De Panne en in Heuvelland?

“In De Panne zijn er veel meer aangespoelden, mensen die een groot deel van hun leven elders hebben gewoond. Ik ben zelf ook zo iemand, maar dan in Wijtschate. Wat opvalt aan de kust, is dat die aangespoelden zich vaak sociaal engageren. Voor hen is dat een middel om zich te integreren in de samenleving.”

Heb je nog geen spijt van de keuze voor Heuvelland?

“Na meer dan 30 jaar in de toeristische drukte van De Panne kan ik hier helemaal tot rust komen. Ik heb dus absoluut geen spijt van de verhuis, ik vind hier een nieuwe adem.”

BIO

Privé

Freddy is geboren op 14 juli 1945 in Brugge en groeide daar ook op. Later verhuisde hij naar De Panne. In 2010 kwam hij met zijn partner Marleen Bonte (60) in de Schoolstraat in Wijtschate wonen.

Loopbaan

Na het middelbaar in Brugge is Freddy filosofie en theologie gaan studeren. In 1971 kon hij als godsdienstleerkracht aan de slag in het Sint-Pieterscollege in De Panne en na de overstap naar gemengd onderwijs in 1980 was het College in Veurne zijn nieuwe werkplaats. Sinds 2003 is Freddy met pensioen.

(Jeroen Laseure)