Heuse mensenketting voor eerlijke handel

Redactie KW

Dit jaar staat onder meer een fairtradefietstocht en een grootste mensenketting rond de kerk van Kanegem op het programma van de Internationale Dag van de Fairtrade op zaterdag 13 mei.

In september zal het tien jaar zijn dat de stad Tielt de titel van Fairtrade-gemeente kreeg opgespeld. “We willen met de fairtradewerkgroep van de Noord-Zuidraad de eerlijke handel dan ook extra in de verf zetten”, klinkt het bij de werkgroep. “Op zaterdag 13 mei vindt er een grootste fairtradefietstocht van Tielt naar Kanegem plaats onder het motto ‘haal de stokken uit hun wielen’. Met de fietstocht willen we de afstand tussen de fairtradeproducten en de politici in het Westen verkleinen, zodat hun stem toch in het politieke debat wordt gehoord.” Het parcours is ongeveer vijftien kilometer lang en loopt langs een dertigtal fairtradepunten, zoals scholen, winkels en horecazaken waar fairtradeproducten verkocht of gebruikt worden”, laten Marc De Keyser, Lindy Vandromme, Mady Seynhaeve van Elecosy en Joris Cools noteren. Op de Poelbergsite wordt even een rustmoment voorzien waar de fietsers met een fairtradebanaan wat op krachten kunnen komen.

Challenge

“Op zaterdag 13 mei is er ook een heuse Fair trade Challenge. Vanaf 15.30 uur kan iedereen er zich laten onderdompelen in een ware fairtradesfeer met diverse standjes, een lekker drankje en hapje, en wat muziek en animatie door Rik Schrauwen. Dit zal ook het eindpunt van de fietstocht worden. Iedereen is welkom!”

Om 16.30 uur wil men samen met de aanwezigen een fairtrademensenketting de kerk van Kanegem vorman.

De oproep van de fairtradewerkgroep wordt ook gericht aan de Tieltse scholen. “We vragen om op vrijdag 12 mei op een ludieke manier te sensibiliseren rond eerlijke handel. Op die dag gaan in Vlaanderen scholen aan de slag om kilometers te verzamelen om de stem van de producenten in het Zuiden aan de onderhandelingstafel en bij politici te brengen.”

In het najaar viert de Oxfam Wereldwinkel in Tielt haar 40ste verjaardag uitgebreid samen met de tienjarige titel van Fairtrade Gemeente voor de Stad Tielt.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan bij Oxfam Wereldwinkel Tielt, Bruggestraat 17, 051 40 41 03 – owwtielt@oww-tielt.be. Geïnteresseerde scholen en bedrijven kunnen terecht op www.fairtradeday.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier