Heulse zuster Rachel viert 104de verjaardag

De 104-jarige zuster Rachel, omringd door enkele van haar medezusters. © Foto NOM
Redactie KW

Op sinksenzaterdag mocht zuster Rachel Van Nieuwenhuyse van de Zusters van Liefde van Heule 104 kaarsjes uitblazen.

Dat werd daags voordien al gevierd in Huize Sparrenhof in Heule, waar de zuster verblijft. En genieten deed ze van haar verjaardagfeestje want ze is nog altijd kwiek en alert. Ze is trouwens ook al meer dan een jaar de oudste inwoner van heel Kortrijk.

Zuster Rachel is in 1914 geboren in Tielt op de wijk De Ratte als tweede oudste van negen kinderen. Alleen broer Jules, die in Wingene woont, is nog in leven. Vader was ploegbaas bij de trammaatschappij en ze hadden thuis ook een klein boerderijtje. Lager en beroepsonderwijs volgde ze in de ‘school van Liefde’ in Tielt. Ze leerde naaien en deed dat toen ze 100 was, nog altijd, zelfs zonder bril.

Wit-Gele Kruis

Op 25-jarige leeftijd trad ze binnen bij de Zusters van Liefde in Heule. In augustus 1941 legde zuster Rachel haar geloften af, zodat ze nu kan terugblikken op 77 jaar kloosterleven. Ze studeerde voor verpleegster en werkte tot 1953 in het ziekenhuis Maria’s Rustoord in Roeselare. Daarna kon men zuster Rachel zowat overal tegenkomen langs West-Vlaamse wegen: van Hulste tot Voormezele, van Mannekensvere tot Houthulst en elders. Als verpleegster van het bekende Wit-Gele Kruis toerde ze eerst rond per fiets, later met haar kevertje.

Toen ze met pensioen ging, werd Rachel overste van de zustergemeenschap van het toenmalige Home Bethanie in Kortrijk. Kamers behangen voor de gerechtsmeisjes die er opgevangen werden, was haar hobby. In 1983 verhuisde ze dan naar de zustergemeenschap in de Rekollettenstraat, waar ze tot voor kort met een vijftal medezusters verbleef. Begin dit jaar verhuisde ze dan naar Huize Sparrenhof, het verpleegtehuis van de zusters in Heule, waar ze door het personeel op handen wordt gedragen. “Ze is een schat van een zuster, altijd lief en vriendelijk en heel dankbaar”, zegt hoofdverpleegkundige Anja Gryson.

In ‘Iedereen Beroemd’

“Ze heeft in haar leven gewerkt voor drie”, zegt zuster Liesbeth Foulon, die in de Rekollettenstraat haar overste was. “Stil zitten kon ze niet. Toen ik haar hier wilde zien, keek ik best even in de kapel of… in de naaikamer, ‘bavetten’ herstellend voor de instelling Zonnebloem in Heule of in de keuken prei snijdend voor de soep, of breiend in de living. Maar het diepe geloofsleven, dat haar van thuis uit werd doorgegeven, blijft zij beleven in haar vele uren van gebed.”

Begin dit jaar werd zuster Rachel zowaar nog even een televisievedette. Het veelbekeken programma ‘Iedereen Beroemd’ volgde toen enkele 100-plussers. Ze liet zich zonder probleem interviewen en stak haar geloof niet onder stoelen of banken. “God hierboven is mijne maat”, zei ze toen, vinger in de hoogte.

Op haar 104de verjaardag moet zuster Rachel zich in een rolstoel verplaatsen maar voor de rest is ze nog bijzonder alert. “Ze aanvaardt alles zoals het komt en is nog heel goed mee met haar tijd”, zegt zuster Liesbeth nog. Ze genoot inderdaad zichtbaar van haar verjaardag en toen het personeel ‘happy birthday’ begon te zingen, zong ze enthousiast mee.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier