Heulse Facebookgroep telt al ruim 2.000 leden

"Ik heb bij het begin nooit kunnen denken dat die pagina zo veel succes zou hebben." © NOM
Redactie KW

“Ik sta er echt verbaasd naar te kijken. Nog elke dag krijgen we gemiddeld een vijftal aanvragen van mensen die lid willen worden van de Facebookgroep ‘Ge zit nen echten Heulenoare'”, zegt initiatiefneemster Cathy Bucket. Net voor de vakantie werd de kaap van de 2.000 leden gerond. “Zot eigenlijk! Misschien moeten we er eens aan denken om een reünie te organiseren.”

Cathy Bucket is initiatiefneemster en aldus ook ‘beheerder’ van de Facebookgroep ‘Get zit nen echten Heulenoare’. Ze was vijf toen haar ouders Adrien en Marie-Rose zich in Heule kwamen vestigen, maar ze voelt zich een echte Heulse. De voorbije jaren heeft ze nochtans in Gullegem gewoond, maar het kriebelde om terug te keren en sinds november vorig jaar woont ze weer op Heulse bodem, in Roeselaarstuk, in een nieuwe verkaveling.

Deze keer blijf ik definitief“, zegt Cathy die net vijf jaar frituur ‘Tineke van Heule’ in de Oude Ieperseweg uitbaat. En met Tineke van Heule heeft Cathy meer dan zomaar een band: “Mijn ouders zijn van meet af aan medewerkers achter de schermen geworden en wij ook. Ik was zelf in 1984 tweede eredame bij Veronique Claerbout en het moment suprême was natuurlijk toen mijn dochter Yade in 2014 het Tinekeslint mocht omgorden!” En dankzij haar oudste dochter Yessica is Cathy ook al oma van Amy.

Pure nostalgie

Het is begonnen in februari 2014, toen Cathy in een krant een artikel las met als titel ‘Ge zijt van… verovert Facebook’. Cathy: “Dat interesseerde mij wel en ik wilde mij aansluiten bij zo’n pagina van Heule, toen ik vaststelde dat die nog niet bestond… Tot mijn verwondering, want in Heule zijn ze anders zo rap met alles… Ik ben eigenlijk niet zo’n krak met computers, maar ik heb dan toch maar zo’n pagina opgestart.”

Als bedoeling schreef Cathy erbij: “Plaats hier een herinnering aan Heule, aan uw jeugd, aan uw deugnietstreken, aan een persoon. Als ‘t maar allemaal in Heule heeft plaatsgevonden. Of het laatste nieuws, weetjes over Heulenaren… Gelieve hier geen reclame te maken. Dit is geen reclameblad.”

“Soms kan er eens een discussie ontstaan en dat vind ik dan jammer”

“Van dat laatste hebben we af en toe wel eens last”, zegt Cathy, “we letten er meer en meer op wie we als lid toelaten. Ze moeten niet in Heule wonen, maar we moeten een aantoonbare band met Heule zien. Voor uitgeweken Heulenaars is het soms zelfs nog interessanter. Voor hen, maar ook voor anderen, is dit veelal pure nostalgie. Aan de andere kant kwamen er in Heule de voorbije jaren veel nieuwe woonwijken, ook voor al die nieuwe Heulenaars is het interessant.”

In het begin werd het zinnetje ‘Ge zit nen echten Heulenoare oje…’ vrij letterlijk opgevat. Cathy: “Er verschenen veel plezierige anekdotes. Je was een echte Heulenaar als je in Spes gezeten had, met de Chiro op kamp geweest was, beenhouwer Jetje nog gekend had, enzovoort. En dan kwamen daar weer reacties op, echt plezierig.”

Intussen is de inhoud wel wat geëvolueerd. Cathy: “De jongste tijd worden er meer en meer foto’s geplaatst, vooral ook oude en die worden ook druk bekeken. Klasfoto’s van vroeger ook, altijd leuk. Maar er komt ook veel nieuws op, zaken die we anders niet direct vernemen. Iedereen die lid is, kan een bericht plaatsen. Misbruik is mogelijk maar dat valt nogal mee. Een oproep voor een goed doel in Heule of van iemand die een vogel of een kat kwijt is, daar heb ik geen probleem mee. Heulenaars helpen Heulenaars. Soms kan er wel eens een discussie ontstaan en dat is dan jammer. Daar dient de pagina niet voor, integendeel, de bedoeling is mensen te verbinden!”

Dagelijks nieuwe leden

En intussen dus meer dan 2.000 leden (bij het ter perse gaan al 2.150). “Dat had ik echt nooit kunnen denken“, zegt Cathy. “Het is nu en dan eens iets kalmer geweest, maar de laatste tijd komen er dagelijks nieuwe leden bij. En zo hebben we meer leden dan bijvoorbeeld de pagina’s van Grwo Kortrik of Wevelgem.” (NOM)