Het zijn niet die flink gespijsde bankrekening of die dikke BMW op uw oprit die u gelukkig maken

© dobino - Fotolia
Philippe Verhaest

Zondag vieren we met zijn allen de internationale Dag van het Geluk. De kans dat u dit niet wist, schommelt met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dus brengen wij daar graag verandering in. In al onze lokale edities van Krant van West-Vlaanderen leest u wat de mensen gelukkig maakt en hen een warm gevoel bezorgt.

Wat meteen opvalt: geluk, dat is vaak niet een flink gespijsde bankrekening of een dikke BMW op de oprit, maar wel momenten die je met vrienden en familie mag delen. Gratis en tegelijk onbetaalbaar.

Ook bij mij is dat zo. Met de ondertussen anderhalfjarige zoon een marathonsessie ‘glijbaan op/glijbaan af’ in de tuin afwerken, de voeten onder tafel schuiven voor een portie comfort food of de moestuin lente- en zomerklaar maken. Priceless.

De Dag van het Geluk kan een bagatel lijken, maar ze draagt veel waarde met zich mee. Steeds vaker krijgen we te horen dat de gemiddelde Belg met depressieve gedachten door het leven gaat en het almaar moeilijker heeft om zich ‘content’ te voelen.

Presteren, presteren, presteren

Niet zo vreemd, als je er even dieper op in gaat. Onze hele maatschappij is rond prestatiedrang opgebouwd. Altijd beter, mooier, leuker, groter. Met grote ‘dank’ aan de sociale media. Open even snel uw eigen Facebookfeed. Ik kan het u zo voorspellen: een collage van schattige kinderfoto’s, ‘joepie, we zitten op restaurant!’-beelden (het liefst nog serieus bewerkt), aangevuld met een flinke dosis foto’s van stevige feestjes uiteraard afkomstig van uw iets jeugdigere Facebookvriendjes en afgekruid met wat gepoch over de laatste chique en exclusieve aankoop.

Een mens zou voor minder beginnen denken dat hij een saai en grijs leven leidt. Uiteraard is er niks mis mee met de leuke dingen uit je eigen leven via sociale media de wereld in te sturen, maar wat indijken kan geen kwaad.

Daarom, beste lezer, leg die smartphone aan de kant, sluit dat blauwe Facebook-icoontje en geniet van wat écht de moeite is. Kleine dingen, vol vreugde en – op zijn West-Vlaams – contentement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier