Het Ventiel in Harelbeke krijgt Europese erkenning

Clotaire over zijn partner Magda: "Ik voel dat mijn vrouw gelukkig is, als ze daar is."
Redactie KW

Twaalf organisaties die mensen met dementie meer inspraak geven, worden op 23 januari in Sofia gelauwerd door het European Foundations’ Initiative on Dementia. Daaronder ook Het Ventiel uit Harelbeke.

“Voor wie getroffen wordt door jongdementie dreigt het sociale isolement. Het Ventiel in Harelbeke gaat daar tegenin door personen met jongdementie samen te brengen met buddy’s en activiteiten te organiseren waaraan zij samen kunnen deelnemen”, staat te lezen in een persbericht van de Koning Boudewijnstichting. “Belangrijk daarbij is dat ze niet als passieve ontvangers van zorg worden benaderd, maar zeggenschap krijgen over hun eigen situatie.”

Deze aanpak krijgt erkenning als goede praktijk op Europees niveau met de EFID-prijs. Het European Foundations’ Initiative on Dementia reikt deze prijs uit aan Het Ventiel en elf andere projecten verspreid over Europa. Het Ventiel is de enige Belgische laureaat. De twaalf laureaten werden geselecteerd uit negentig kandidaten en ontvangen elk een prijs ter waarde van 9.000 euro. Het is de bedoeling de verspreiding van hun goede aanpak aan te moedigen in heel Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier