Het SAVE-netwerk van Kortrijk bundelt de krachten

Inbraak preventie met hondenbaasjes © ICK
Redactie KW

103 hondenbaasjes slaan de handen in elkaar om samen een veilige buurt te creëren.

Het stedelijk preventieteam en de eigenaars van honden bundelen de krachten om inbraken tegen te gaan. Deze samenwerking kadert in de SAVE-netwerken (Samen Alert zijn Voor Elkaar) zoals de Kortrijkse Buurtinformatienetwerken worden genoemd. Ze zijn een samenwerking tussen gemotiveerde burgers, de cel preventie en de lokale politie en gaan verder dan enkel criminaliteitspreventie. Momenteel zijn er in Kortrijk tien wijken met een SAVE-netwerk.

Hondenbaasjes zijn de ideale buurtbewakers. Ze kennen goed de buurt en zijn de ideale personen om verdachte of ongewone situaties op te merken. Koen Verhaege, hoofd van de preventiedienst in Kortrijk : “Momenteel hebben we 103 hondeneigenaars die deel uitmaken van het SAVE-netwerk. Bij onveilige situaties of verdachte zaken kunnen de hondeneigenaars dit melden via 1777 of aan de politie via 101. De ambitie is om alle parken met zo’n netwerk uit te rusten.”

Plichtsbewust en positief

Eind mei dit jaar begon de stedelijke preventiedienst in het Astridpark met het aanspreken van hondeneigenaars om te kijken of er interesse was. Momenteel loopt de actie in het centrum van Heule-Watermolen, de Warande, het Magdalenapark en Park De Blauwe Poorte. Ook de hondeneigenaars zijn plichtsbewust en positief over het initiatief. Kapster Hilda Vanneste (58) is eigenaar van Cartouche, een West-Highland white terriër. “Ik kom dagelijks drie keer wandelen met de hond in het park De Blauwe Poorte. Dan zie je toch veel. Eén keer heb ik een geval van sluikstorten gemeld aan het meldpunt 1777.”

(ICK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier