“Het moeilijkste is alcohol weigeren in gezelschap”

Gillian Lowyck, Stefaan Vermeersch, Pieter-Jan Breyne, Lieven Mathys en Trui Lievens houden het een maand lang droog. © RN
Bert Vanden Berghe

Morgen 1 februari is het zover. Dan gaan zowat 100.000 Vlamingen een maand lang alcohol uit hun leven bannen. “Zonder is gezonder”, dat is de uitgangspositie van Tournée Minérale. En onze redactie doet haar duit in het zakje.

Deze vijf KW’ers gaan een maand lang de uitdaging aan. Je kan vanaf morgen hun alcoholloze leven volgen via hun blog op kw.be.

Gillian Lowyck: “Ook gestopt met roken”

“Ik drink sowieso al niet veel”, weet de 28-jarige opmaakredacteur voor De Zeewacht uit Oostende. “Als we al eens uitgaan, durf ik wat meer dan één glas te drinken, ja, maar dat komt omdat mijn vriend en ik voornamelijk te voet of met de fiets gaan.”

Of Gillian het zal volhouden, weet ze naar eigen zeggen niet. “In september ben ik gestopt met roken. Dit jaar trouw ik en dat was dé motivatie om te stoppen. In het begin was dat lastig. Alcohol drinken doet me zin krijgen in roken, dus zocht ik niet langer de verleiding op, maar daar had ik geen probleem mee, integendeel. Als ik al eens naar een receptie moet, drink ik bovendien niet altijd alcohol, want ik heb geen moeite met weigeren. Maar of het een hele maand lukt, weet ik niet. Ik ga het in elk geval proberen.”

Stefaan Vermeersch: “De grote verdwijntruc”

“Je wil mijn agenda niet zien voor de komende maand”, glimlacht Stefaan (53) uit Gullegem, directeur van Krant van West-Vlaanderen. “Daar staan iets te veel etentjes en gelijkaardige afspraken in. Maar ik hou wel van een uitdaging. Los van mijn professionele afspraken, heb ik een heel druk sociaal leven. Bovendien is mijn vrouw bijna altijd Bob dus…

Ik ben wel heel benieuwd wat de impact zal zijn van Tournée Minérale, ook op mijn gezondheid

Maar er zijn weken dat ik niets van alcohol drink, thuis in mijn eentje evenmin. Op recepties of na het sporten ligt dat al moeilijker om een pintje af te slaan. Ik ken mijn grenzen goed op dat vlak. Volgens mijn vrienden pas ik dan de grote verdwijntruc toe. Als het genoeg is geweest, ben ik weg. Ik ben wel heel benieuwd wat de impact zal zijn van mijn deelname, ook op mijn gezondheid.”

Pieter-Jan Breyne: “Duvel na de deadline”

Ook Pieter-Jan (33) uit Ieper, editieredacteur bij Het Wekelijks Nieuws Ieper-Poperinge, heeft een druk sociaal leven en heeft uit voorzorg – en met pijn in het hart – al een wijnproefavond geannuleerd. “Ik denk niet dat ik de afgelopen twintig jaar al een maand eens niét gedronken heb. Maar ik hou vooral van de smaak en de cultuur die gepaard gaat met onder meer rode wijn, whisky en uiteraard streekbieren. Op woensdagavond, na een drukke werkdag en de deadline, schenk ik mezelf al eens een Duvel in. En als er in het weekend een quiz of een feestje op het programma staat, dan geraak ik wel over de tien eenheden op weekbasis. Ik drink tijdens de werkuren al heel veel water, dus ik denk dat dat straks een verlengstuk krijgt in het weekend.” (lacht)

Lieven Mathys: “BOB zijn is saai”

“Mijn vrouw had het idee al eens geopperd”, dixit Lieven (45) uit Tielt, chef online. “Uit een recent bloedonderzoek bleek dat mijn cholesterol niet goed was. Ik denk niet dat ik te veel drink, maar als je er bij stilstaat, tja… (lacht) En eenmaal het nodig is om er even bij stil te staan, is het toch een teken dat er wel iets aan de hand is. Ik geniet wel van een glas wijn bij het eten of een streekbiertje bij een film.”

Ik heb me één keer aan een alcoholloze maand gewaagd, maar ik was het na twee weken al beu om het constant uit te leggen

“Tijdens de week probeer ik niet te drinken, maar dat voornemen sneuvelt altijd snel. Ik heb me één keer aan een gelijkaardige actie gewaagd, maar ik was het na twee weken al beu om het constant uit te leggen. En Bob zijn is vaak saai. Van een hele avond cola en limonade drinken, krijg je ook al snel een plaksmoel. Maar ik denk wel dat ik het karakter heb om vol te houden.”

Trui Lievens:”Enkel in het weekend”

“Ik had nog extra motivatie nodig om deel te nemen, dus bij deze…”, glimlacht Trui (54) uit Kortemark, opmaakredacteur bij De Weekbode Torhout. “We hebben sinds een hele tijd de regel dat we enkel in het weekend een glaasje drinken. Mijn man en ik hadden vroeger in de winter de gewoonte om ‘s avonds samen een glas whisky te drinken. Toen hij dat schrapte om iets gezonder te leven, was ik genoodzaakt om mee te doen. Op zaterdagavond doen we al eens een fles wijn open of drinken we een streekbiertje. Op zondag is dat eerder een aperitief. Het moeilijkste is weigeren als je in gezelschap bent. Maar ik denk wel dat ik het kan volhouden. Om de twee jaar doe ik een maand lang een mayerkuur, een soort reinigingskuur. En aangezien dat lukt…”

Tournée Minérale: één op tien drinkt te veel

Het zijn ronduit onthutsende cijfers, uit de onderzoeken die studiebureaus of dienstverleningsbedrijven ons met de regelmaat van de klok voor de voeten gooien. Daaruit blijkt dat ons alcoholverbruik nog altijd hoog ligt. Eén op tien drinkt zelfs te veel. Meer dan tien consumpties per week wordt als problematisch beschouwd. Tot voor kort was dat drie glazen alcohol per dag voor een man en twee voor een vrouw. Vorig jaar sloegen we met zijn allen nog 10,8 liter achterover. Vijf jaar geleden was dat zo’n tien procent minder. Een recent onderzoek wees uit dat zo’n 14 procent van de werknemers al eens te veel drinkt. Meer dan de helft daarvan gaf aan dat zich dat laat voelen op de werkvloer.

De teller staat al op meer dan 90.000 deelnemers!

Op sociale media doken de afgelopen jaren al her en der berichten op van mensen die even wilden ontgiften in februari. Zo kickten ze letterlijk en figuurlijk af van de feestmaanden december én januari, waarbij nieuwjaarsrecepties schering en inslag zijn. Aangezien februari de kortste maand is, was dat ook het meest ‘haalbare’, zo werd er geopperd. Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs sprong vorig jaar op de kar met De Druglijn en de Stichting Tegen Kanker om een grootschalige campagne op te zetten, onder de noemer Tournée Minérale.

Daarbij konden mensen zich registreren en zich engageren om de hele maand lang vriendelijk te bedanken voor een frisse pint of een glas wijn. Aanvankelijk mikten ze op 15.000 deelnemers, maar op deze laatste dag van januari staat de teller al op meer dan 90.000 deelnemers.

Het grote doel is de mensen bewuster maken over hun alcoholverbruik en daar hopelijk voor een kentering in zorgen. Met de actie wordt ook geld ingezameld voor het goede doel: deelnemers kunnen immers een som doneren voor de Stichting tegen Kanker, of zich laten sponsoren door vrienden en familie. De organisatie hoopt zo 200.000 euro in te zamelen. De teller staat daags voor de Tournée op 69.139 euro.

Aandoeningen

Het grote probleem volgens de organisatie is dat alcohol drinken een sociaal aanvaarde gewoonte is, en dat de impact van alcohol op onze gezondheid makkelijk weggewuifd wordt. Vooral bij jongeren, al blijft de generatie veertigplussers het ook niet bepaald goed doen in de statistieken. Maar liefst zestig verschillende aandoeningen zijn gerelateerd aan alcohol. De klassieke kater is daar eentje van, maar er zijn ook ernstigere gevolgen, gaande van hartklachten tot leveraandoeningen.

Alcohol doet het risico op verschillende kankers toenemen en niet alleen in de lever. Ook borst- en darmkanker behoren zo tot de gevarenzone. Om over de slaap- en geheugenproblemen nog maar te zwijgen. De impact wordt ook onderschat in het verkeer. Dat extra glaasje kan hoegenaamd geen kwaad, klinkt het vaak. Bij één ongeval op acht in ons land is er alcohol gemoeid. In Europa is dat zelfs één op drie. Reken daarbij dat ons land nog altijd een koploper is inzake het gebruik van antidepressiva – 314 miljoen dagdosissen in 2015 – en je krijgt een gevaarlijke cocktail. Met Tournée Minérale hopen alle partijen voor een kentering te zorgen in die cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier