“Het laatste café van Sint-Baafs-Vijve mag niet verdwijnen”

Ann-Sophie Vandenhende kondigde eind januari aan dat ze 't Brouwerijtje zal verlaten. © NVR
Redactie KW

Ann-Sophie Vandenhende (27) nam twee jaar geleden café ‘t Brouwerijtje langs de Rijksweg in Sint-Baafs-Vijve over, maar nu besluit ze haar leven een andere wending te geven en zoekt ze overnemers voor het café. ‘t Brouwerijtje is, op de cafetaria van sporthal De Vlaschaard na, het laatst overgebleven café van Sint-Baafs-Vijve.

Eind januari kondigde Ann-Sophie aan dat ze ‘t Brouwerijtje zal verlaten. “Ik kreeg een aanbieding die ik niet kon weigeren. Voorlopig kan ik er nog niet veel over vertellen, maar ik heb de hartverscheurende keuze moeten maken om dit hoofdstuk af te sluiten. Ik heb wel afgesproken dat ik mijn café niet verlaat vooraleer ik de geschikte overnemers gevonden heb”, belooft Ann-Sophie.

“Het is het laatste café in Sint-Baafs-Vijve. Veel mensen houden ervan om naar hier af te zakken in het weekend of na het werk. Zowel jong als oud komen hier hun pintje opdrinken. In ‘t Brouwerijtje is iedereen altijd welkom geweest en dat moet zo blijven“, meent ze. Ondertussen zijn al enkele kandidaat-overnemers op bezoek geweest. Ze weet welke mensen het café moeten runnen. “De nieuwe uitbaters moeten heel sociaal zijn en moeten zich kunnen mengen tussen het volk. De mensen houden hier van een joviale, sympathieke cafébaas.”

Fietje van den Brouw

Twee jaar geleden kwam Ann-Sophie voor het eerst binnen in ‘t Brouwerijtje. Ze kende toen nog niemand in Sint-Baafs-Vijve. Zelf is ze afkomstig van Desselgem. “Mijn ouders en grootouders hadden vroeger ook een café. Het zit dus wat in het bloed. Als onbekende kwam ik hier aan, maar ik werd met open armen ontvangen“, zegt ze. In het begin was de band opbouwen met de klanten niet zo gemakkelijk. “Iedereen kent hier elkaar. Ik kwam hier als complete buitenstaander, maar toch werd ik geleidelijk aan wel opgenomen in de parochie. Ondertussen zijn mijn klanten mijn vrienden geworden en kent iedereen me als Fietje van den Brouw.Ik nam een goed draaiend café over en ik denk dat dat nu nog altijd goed draait. ‘t Brouwerijtje werd zelfs verkozen tot beste café van Wielsbeke. Daar ben ik wel trots op”, reageert ze.

De nieuwe uitbaters moeten zich kunnen mengen tussen het volk

Ook de verenigingen die voor haar komst al aanwezig waren in het café bleven bestaan. Daarnaast kwamen er ook nieuwe bij. “We richtten een nieuwe voetbalploeg en minivoetbalploeg op. De nieuwe uitbaters komen dus in een levendig en gezellig café met vast cliënteel terecht. Ze nemen dus zeker geen kat in een zak over.”

Afscheidsfeest

Ann-Sophie zal enthousiast beginnen aan haar nieuwe uitdaging, maar toch zal ze het caféleven missen. “Ik heb een heel goede band met de klanten en heb ‘t Brouwerijtje elke dag met plezier geopend. De feestjes, zoals mijn verjaardag vorige week, waren altijd heel speciaal. Die periode uit mijn leven zal ik altijd in mijn hart dragen“, klinkt het. Toen ze het nieuws van haar vertrek meedeelde aan haar klanten, sloeg dat voor hen in als een bom. “Ze vonden het enorm jammer. Uiteraard begrijp ik die reactie, maar ik moet nu mijn eigen keuze maken. Waarschijnlijk waren ze ook ongerust over het voortbestaan van het café. Maar zoals ik al zei: ik blijf tot ik overnemers gevonden heb. Het laatste café in Sint-Baafs-Vijve mag niet verdwijnen.”

Het afscheid is dus nog niet voor direct, maar ze zal niet zomaar het café verlaten. “Mijn klanten wensen een afscheidsfeest. Ik kan hen dat zeker niet ontnemen. Er is nog geen datum bekend, maar het zal er zeker komen.”

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier