Het kleinste boekenwinkeltje van Vlaanderen geopend in Damme

V.l.n.r. burgemeester Joachim Coens, de uitbaters Willy Tibergien en Guido De Ville en schepen voor Toerisme Rik Strubbe. © PDV
Redactie KW

Vijftien vierkante meter. Zo ‘groot’ is het boekhandeltje dat Willy Tibergien en Guido De Ville runnen in de gevel van het Damse Stadhuis. Het naar verluidt kleinste boekenwinkeltje van Vlaanderen werd vrijdagavond officieel geopend.

Willy Tibergien en Guido De Ville zijn gepassioneerd door boeken. Willy was jarenlang directeur en uitgever bij het Poëziecentrum in Gent terwijl Guido met Zorro Books zijn eigen uitgeverij heeft en ook zelf al enkele titels op zijn naam heeft staan. Bovendien runnen ze samen met nog twee andere kompanen ook al boekhandel Maerlant in de voormalige school in de Burgstraat.

“Toen we vernamen dat het lokaaltje bij de pui van het stadhuis vrij kwam te staan hebben we niet lang getwijfeld”, legt Guido De Ville uit. “Dit is immers een prachtlocatie in het centrum van Damme. Het winkeltje, dat we de naam Feniks meegaven, is inderdaad erg klein maar we kiezen dan ook voor een selectief aanbod. De betere romans aangevuld met veel aandacht voor poëzie en filosofie.” Beide heren willen met hun initiatief het wat ingedommelde concept van Damme Boekendorp, dat in 1997 van start ging, nieuw leven inblazen. Ook burgemeester Joachim Coens (CD&V) kwam langs om hen te feliciteren met de nieuwe zaak. “Damme heeft een historische band met boeken. Denken we maar aan Jacob Van Maerlant en de legende van Tijl Uilenspiegel die hier nog steeds leeft”, vertelde Coens. “Het is positief dat er nog mensen zijn die willen investeren in ons boekenverhaal. Ook de samenwerking met het Kunstenfestival Watou in 2017 biedt zeker mogelijkheden om poëzie en literatuur in Damme op verschillende vlakken te laten beleven. We zijn trouwens nu al enkele ‘prikkels’ aan het uitwerken in de aanloop naar dit kunstenfestival.”

(PDV – foto PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier