Het Izegemse zwerfdierenbeleid krijgt er een nieuw luik bij

Redactie KW

Het Izegemse stadsbestuur wil het zwerfdierenbeleid verder uitbouwen en gaat daarvoor in zee met de vzw Hoop voor Zwervertjes uit Ingelmunster.

“Ons zwerfdierenbeleid krijgt er een luikje bij”, legt schepen van Milieu Nadia Staes (SP.A) uit. “Wie vanaf nu zwervende tamme katten of honden ziet, kan dit melden bij de vzw Hoop voor Zwervertjes uit Ingelmunster. Met die instantie hebben we een samenwerking afgesloten. Maar het gaat enkel om tamme katten en honden, zoals huiskatten die achtergelaten zijn na een verhuizing of uitzetting en kittens die buitengegooid werden…”

De vzw Hoop voor Zwervertjes van Charlotte Debruyne (41) ontfermt zich in eerste instantie over katten die geen kansen meer krijgen. “Ik vang al langer straatkatjes op, maar sinds twee jaar doe ik dat op een gestructureerde manier”, legt ze uit. “Ik laat de diertjes steriliseren, chippen en ga op zoek naar een nieuwe thuis.”

160 euro per kat

Alle katten die bij Charlotte terecht komen, krijgen de allerbeste zorgen. “Ze komen niks te kort, ook op medisch vlak”, benadrukt ze. “Dat kost me wel wat geld. Een kat optimaal verzorgen, daarvoor moet ik al snel 160 euro veil hebben. Mijn fondsen haal ik van giften en de verkoop van tal van producten. Momenteel verkoop ik onder andere potjes confituur en gehaakte katjes. Maar ik krijg bijvoorbeeld ook vaak kattenvoeding. Ik neem alles in dank aan”, aldus Charlotte, die beroepshalve bij Catering Verkindere in Izegem werkt. “Zo heb ik overdag voldoende tijd om de katten te verzorgen. Ik ben er dagelijks tot acht uur mee bezig.”

Vorig jaar ving Charlotte 280 katten op. “Zelf heb ik ook 35 katten en drie honden”, vervolgt ze. “En wanneer er hier een gehandicapt diertje belandt, ontferm ik me er helemaal over. Die zijn echt speciaal voor me. Veel mensen steunen me in wat ik doe, maar soms krijg ik ook wat mindere reacties. Ik kan het echter niet over mijn hart krijgen om dieren in nood aan hun lot over te laten.”

Het samenwerkingsverband met Izegem stemt Charlotte tevreden. “Ook met Oostrozebeke loopt er een dergelijke overeenkomst. Ik zou graag met nog meer steden en gemeenten in zee gaan, want het is mijn grote droom om van Hoop voor Zwervertjes mijn beroep te maken. Nu is dat nog niet mogelijk.”

De nieuwe eigenaars voor de katjes zoekt Charlotte voornamelijk via Facebook. “Zelfs mensen uit Amsterdam kloppen bij me aan. Dat bewijst dat ik mooi en nodig werk verzet.”

“Als een kat van eigenaar verandert, moet ze gesteriliseerd én gechipt worden. Dat zien veel mensen jammer genoeg niet zitten en zo belanden de katjes op straat. Eén goeie raad: bezin eer je begint, en al zeker met dieren.”

Hoop voor Zwervertjes vind je op de gelijknamige Facebookpagina. Caroline Vangroenweghe is te bereiken op 0497 12 43 64.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier