‘Het beste van bij ons’ wordt stopgezet

Freddy Laplace © TOGH
Redactie KW

Freddy Laplace en Monique Decrop stoppen op 31 maart met ‘Het beste van bij ons’, dat al dertig jaar streekproducten promoot uit de Westhoek.

“Onze vzw ‘Het beste van bij ons’ zet zijn activiteiten stop op 31 maart 2017, dit op bevel van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM-Westvlaanderen), initiatiefnemer van de actie ‘100% West-Vlaams Hoeve- en streekproducten'”, zegt voorzitter Freddy Laplace (71). “Nadat ze onze provinciale subsidie begin 2015 hebben stopgezet, en ons zodoende financieel op de knieën kreeg, heeft de POM ons dan verplicht een overeenkomst te ondertekenen waarbij de vzw ‘Het beste van bij ons’ zijn activiteit per 31 maart stopzet.”

De teleurstelling is groot

Freddy Laplace en Monique Decrop richten de vzw ‘Het beste van bij ons’ op in 1987 met als doel: promotie van het Westhoekstreekproduct. “In 2003 breidden we op vraag van de provincie het werkgebied tot de hele provincie”, legt Freddy Laplace uit. “Om onze activiteit over de hele provincie mogelijk te maken werd aan ‘Het beste van bij ons’ een provinciale subsidie toegewezen. Maar na verloop van tijd voelden we aan dat we steeds minder betrokken werden. In 2015 werd dan plots de subsidie geblokkeerd, waardoor we financieel wat begonnen te sukkelen. We voelden de bui al hangen, toen directeur Stefaan Matton zei dat hij wilde dat we stopten. Een echte reden heeft hij niet gegeven. Uiteraard ben ik teleurgesteld. Ik had graag enkele jaren voortgedaan en dan een opvolger gezocht, maar het mocht niet zijn. Er is wel een overeenkomst dat de POM de stock overneemt en dat de 2,5 medewerkers via het derde arbeidscircuit tewerkgesteld kunnen blijven. Ikzelf word morgen 72. Ik zal noodgedwongen met rust moeten gaan.”

‘Het beste van bij ons’ verdwijnt niet

Stefaan Matton, directeur van POM West-Vlaanderen, wil ‘Het beste van ons opnemen’ in de provinciale structuren. “De POM werkt voor de hele provincie en we willen van ‘Het beste van ons’, wat een mooi concept is’, opnemen in een West-Vlaams verhaal. We zijn niet meer bereid om voor één streek middelen vrij te maken. Ik heb daarvoor lang aan tafel gezeten met Freddy Laplace. Gezien zijn leeftijd keek hij ook al naar opvolging. Het is misschien niet gelopen zoals hij zelf voor ogen had, maar ik denk dat hij mag blij zijn dat zijn ‘kindje’ kan blijven bestaan binnen de POM.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier