“Het begon ruim zestig jaar geleden op een bal in Sint-Denijs”

© JVGK
Redactie KW

André Jonckheere (84) en Ivonne Verfaille vierden op 23 juli hun diamanten huwelijksjubileum in het Balladehof in Zwevegem.

Ivonne werd geboren in Bellegem en liep er ook school. Ze startte op haar veertiende haar 18-jarige carrière als textielarbeidster in Moeskroen. Daarna verkoos ze om voltijds huisvrouw te worden.

André, die geboren werd in Cerneux in Frankrijk groeide op in Berchem en ging in Kluisbergen naar school. Op zijn veertiende begon hij te werken als scheepslosser. In 1959 kocht zijn werkgever kranen aan om vrachtschepen te lossen en André vond ander werk bij Bekaert in Zwevegem, waar hij in een ploegensysteem werkte. Zo kon André nog werken in ondermeer een veevoederbedrijf en een aardappelgroothandel. Het waren lange werkdagen maar André was jong en gezond en werkte graag. Op zijn 55ste ging hij na 29 jaar dienst met pensioen bij de firma Bekaert.

Liefde en bloementuin

André en Ivonne hadden elkaar leren kennen op een bal in Sint-Denijs. Ze trouwden op 23 juli 1957 voor de schepen van Bellegem. André omringt zijn vrouwtje, die na enkele medische ingrepen enkele beperkingen heeft, met veel liefde en zorgt goed voor haar. Elke morgen zet hij koffie en zorgt hij voor het ontbijt. Dan gaat hij in zijn bloementuin werken en tegen ‘s middags zorgt hij voor het middagmaal.

Met wat hulp van André poetst Ivonne haar woning, en alles is er kraaknet. Ivonne blijft optimistisch en koopt graag eens een nieuw kleedje. Ook halsketting en oorbellen mogen niet ontbreken.

(EDB- foto JVGK)