Het armoededagboek van Lobke Maes: tien appels en tien mandarijnen

Redactie KW

Van vrijdag 10 oktober tot en met vrijdag 17 oktober loopt in Vlaanderen de inleefweek tegen armoede. In die week proberen mensen zonder financiële problemen te leven met een minimuminkomen van 60 euro per week. De Wevelgemse schepen Lobke Maes neemt deel aan de inleefweek en houdt een dagboek bij voor kw.be.


“Mijn fruitmand. Die is heilig. Vanmorgen voelde ik een vervelend iets in mijn mond. Je weet wel, zo’n plekje dat kan pieken en dat naar het schijnt komt door vitaminetekort. Een fenomeen waar ik gemiddeld een keer per jaar last van heb: op vakantie. Omdat ik dan meestal geen of heel wat minder fruit eet dan normaal, vooral uit wantrouwen tegenover die buitenlandse vruchten.

Maar nu dus ook. En inderdaad, ik at het hele weekend geen fruit. Waarom? Omdat mijn fruitmand sinds vrijdag leeg is en ik met 60 euro mijn fruitaankoop wat uitgesteld heb. Maar dat wit prikkend plekje in mijn mond was een duidelijk signaal om vandaag toch de fruitwinkel binnen te stappen. De ‘verse-groenten-aankoop’ stel ik uit, groenten uit blik kan ik beter verdragen dan een hele week geen fruit.

Het armoededagboek van Lobke Maes: tien appels en tien mandarijnen


Mijn ‘fruitmand’ kost me 7,22 euro. In totaal goed voor twintig stukken fruit: tien appels en even veel mandarijntjes. Hier doe ik normaal vijf dagen mee. Dan heb ik het nog niet over de druiven die ik meebracht en wijselijk zal laten voor zoonlief (om ze niet in mijn budget te moeten opnemen). Opnieuw een serieuze hap uit mijn weekbudget, en dan heb ik me nog ingehouden. Normaal is de variatie groter en de aankoop zeker genoeg voor een hele week. Maar oké, ik leg me erbij neer, het is een keuze, een gezonde maar een dure blijkbaar. Achteraf zie ik op mijn kasticket dat ik het had kunnen beperken: een soort appels gekozen van 1,95 euro per kilo en een soort van 3,35 euro per kilo. Hier kon ik bespaard hebben, maar daarvoor is het nu te laat. Ik leer bij.

Maar ik ben een gelukkig mens, ik zal de rest van de week toch mijn dagelijkse portie vitaminen binnen hebben en hiervoor andere zaken moeten laten liggen. Wat die worden, zal ik later deze week wel zien…”

(Lobke Maes)