Hersenvliesontsteking vastgesteld in Rumbeeks kinderdagverblijf

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vrijdagochtend is er Meningokokken, een soort hersenvliesontsteking, vastgesteld bij een van de kinderen in Kidz Rumbeke. Meteen werden de ouders van alle kinderen op de hoogte gebracht.

Op vrijdag 23 juni werd een infectie met Meningokokken, een soort hersenvliesontsteking, vastgesteld bij een kindje dat wordt opgevangen in kinderdagverblijf Kidz Rumbeke, in de Hoogstraat. “Het kindje in kwestie was al een week ziek en verbleef in het ziekenhuis voor onderzoeken. Daar werd deze ochtend Meningokokken vastgesteld”, vertelt Barbara De Poorter, directeur Kindzorg bij het Zorgbedrijf Roeselare.

Een meningokokkeninfectie kan levensbedreigend zijn en begint meestal met een griepachtige toestand (koorts, hoofdpijn). Vooral kinderen van 1 tot 5 jaar en jongvolwassenen worden erdoor getroffen. De meeste mensen hebben voldoende weerstand tegen de ziekte. De bacterie wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht bij hoesten, niezen en praten of direct contact met snot of slijm van een besmette persoon.

Telefonisch verwittigd

“De mama heeft ons meteen op de hoogte gebracht. De procedure zegt dat we vervolgens Kind & Gezin en dan het Agentschap Zorg en Gezondheid moeten verwittigen voor volgende stappen. We hebben de ouders van alle kinderen die de laatste weken bij ons opgevangen werden, verwittigd. Normaal moet dit via een brief, maar we hebben ervoor gekozen om dit telefonisch te doen, dat leek ons een betere manier om hen op de hoogte te brengen. Op 45 minuten waren alle 31 ouders bereikt. Het gaat om kinderen die in onze afdeling 0-3 verbleven. We hebben op die site ook een buitenschoolse kinderopvang, maar er is een aparte ingang en de kinderen komen niet met elkaar in contact, dus zij lopen geen gevaar.”

Hersenvliesontsteking vastgesteld in Rumbeeks kinderdagverblijf

“We hebben de ouders gevraagd om naar de huisarts te gaan voor een antibioticakuur, concreet gaat het om één pil. Ze zijn niet verplicht, maar het gaat hier toch om een serieuze ziekte. Daarnaast vragen we hen attent te zijn voor symptomen zoals koorts of hoofdpijn. We hebben de ouders gevraagd om hier niet mee te wachten en dit zeker nog voor het weekend te doen. De ouders reageerden alvast erg begripvol, heel wat van hen passeerden al om hun kind op te halen.”

Antibiotica

Ook de zes medewerkers van Kidz Rumbeke kregen de raad om naar de huisarts te gaan voor antibiotica. “Er is geen reden tot paniek, maar we willen voorzichtigheid prediken. De werking kan maandag gewoon verder. Doordat de besmetting enkel via rechtstreeks contact op de lucht kan gebeuren, moet er geen speelgoed ontsmet worden en dergelijke”, aldus Barbara.

Naast de buitenschoolse kinderopvang is er aanpalend ook Stedelijke Basisschool De Vlieger, gezien er ook hier een aparte ingang is en geen rechtstreeks contact kan de school gewoon plaatsvinden.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier