Herinneringswandeling in Aalbeke is er speciaal voor mensen met dementie

© Foto EDB
Redactie KW

In Aalbeke werd de reminiscentiewandeling vrijdagavond officieel geopend. Het betreft een wandeling waar personen met dementie herinneringen kunnen ophalen.

‘Levend geheugen’, zo wordt de herinneringswandeling genoemd, omvat vier wandel- en (rolstoel)fietsroutes doorheen Aalbeke. Ze worden omschreven in een duidelijke brochure. Langs het parcours vindt u infoborden terug met verwijzingen naar een gebouw, monument of gebeurtenis, typisch of herkenbaar voor de bewoners van Aalbeke.

“De integratie van mensen met dementie is een prioriteit”, aldus Jan Goddaer, directeur van wzc De Weister. “De lokale gemeenschap werd dan ook sterk betrokken”. Hij vindt het een uitdaging voor de toekomst om zich blijvend in te zetten op meer dementievriendelijkheid. Jurn Verschraegen van het expertisecentrum Dementie Vlaanderen vergeleek het bewandelen van nieuwe paden als een symbool voor de weg die we met onze samenleving opgaan. “Van 100.000 personen in Vlaanderen verwacht men er 130.000 in 2020.”

Het initiatief werd onlangs in Brussel bekroond met de Europese EFID Award (European Foundation’s Initiative on Dementia).

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier