Herdenkingsmoment in Wingene voor twee Poolse slachtoffers van brand

31/03/17 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:12

Vrijdag vond er in Wingene een herdenkingsmoment plaats en dit ter nagedachtenis van de slachtoffers die vijf jaar geleden om het leven kwamen tijdens een brand in een loods bij de firma Krismar.

Herdenkingsmoment in Wingene voor twee Poolse slachtoffers van brand

Vrijdag werden de twee Polen die vijf jaar geleden overleden herdacht. © NS

In de nacht van 31 maart op 1 april 2012 lieten twee Polen het leven in een brand in een loods van de transportfirma Krismar. Op het moment van de brand verbleven er elf Polen in de loods. Pawel Lawecki (27) en Marcin Adamek (28) overleefden dit niet. Vier andere personen werden gewond. De firma Krismar werd verantwoordelijk gesteld en ze stonden toen terecht voor onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, mensenhandel, huisjesmelkerij en het niet correct uitbetalen van de Poolse chauffeurs en mecaniciens.

Herdenkingsmoment

De slachtoffers werden op een waardevolle manier herdacht ter hoogte van de firma Krismar en er werd een kleine actie gevoerd omtrent het voorval. " Krismar was een van de eerste bedrijven die Poolse chauffeurs inschakelde", verduidelijkt John Reynaert van de Belgische transportbond (BTB) en van de vakbond ABVV. In dit voorval kunnen we spreken van sociale dumping en de werkkrachten werden gedwongen om in mensonterende omstandigheden te leven. De transportbond voert hier al jaren actie over. Onze Belgische chauffeurs verliezen hun job en Oost- Europese chauffeurs worden gedwongen om te werken tegen een hongerloon en dit dan nog in mensonwaardige omstandigheden. In de voorbije weken werden heel wat controles uitgevoerd bij verschillende transportbedrijven in het hele land en dit is een goed teken. Het is ons uiteindelijk gelukt dat de overheid onze noodsignalen ernstig neemt. Wij willen dan ook andere vakbonden warm maken om mee actie te voeren."

(NS)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!