Herdenking van Argentijnse jonge man die sneuvelde als Belgisch soldaat

De grafzerk van Jean Roqué (Juan Maria Roqué Alsina) © RVL
Redactie KW

Op maandag 19 juni vond op het militair kerkhof van Westvleteren een plechtigheid plaats om de Argentijnse Jean Roqué, die op 19 juni 1917 het leven verloor, te herdenken.

Jean Roqué (Juan Maria Roqué Alsina) werd geboren op 25 juli 1897 in Buénos-Aires in Argentinië. Behorende tot de beau monde van die tijd, reisde hij, zoals het gebruikelijk was in die kringen, naar Europa en naar Frankrijk. Nog geen 18 jaar en reeds zocht hij het avontuur op en werd oorlogsvrijwilliger in het Belgische Leger op 27 maart 1915. Hij kreeg zijn opleiding in het Centre d’Instruction Parigné-l’ Evêque ten zuidoosten van Le Mans in Frankrijk.

Na omzwervingen op verschillende plaatsen, kwam hij uiteindelijk op 21 april 1917 toe in de 3de Compagnie van het 1ste Bataljon van het 18de Linieregiment dat gestationeerd was in Leisele. Via Killem (Fr.) trok het 18de Linie naar de sector van Boezinge. In de nacht van 18 op 19 juni 1917 werkte Jean in de loopgraven in de omgeving van de molen van Lizerne (Zuidschote) toen zijn makkers en hij getroffen werden door granaatscherven. Tijdens het transport door de brancardiers werd de groep een tweede maal geraakt door een obus. Hij werd overgebracht naar het Militair Hospitaal Clep in Hoogstade waar hij de volgende dag aan de opgelopen verwondingen overleed.

Onderscheidingen

Hij kreeg postuum het Kruis van Ridder in de Orde van Leopold II, het Oorlogskruis, de Overwinningsmedaille, de Herinneringsmedaille Oorlog 1914-1918 en de medaille Strijder-Vrijwilliger. Op 19 juni 2017 is het dus exact 100 jaar geleden dat hij zijn leven verloor. Hij was hoogstwaarschijnlijk uniek als Argentijn in het Belgische Leger tijdens WOI. Om hem en alle anderen die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog te herdenken, wordt er ook een tentoonstelling georganiseerd met als thema: ‘Remember us, WO I in en rond Vleteren’. De tentoonstelling is te zien in de kerk van Westvleteren op 20, 22, 27 en 28 juni van 13.30 uur tot 16.30uur. In de kerk van Oostvleteren op 8 en 9 juli van 10 uur tot 17 uur. Op 10 juli na onthulling van de Erfgoedhalte om 18.30 uur en daarna iedere dag in juli doorlopend van 8.30 uur tot 16.30 uur. Meer info bij Titeca Dany tel: 057/400793 | E-mail: titecadany@telenet.be

Op de plechtigheid waren vele autoriteiten aanwezig waaronder Zijne Excellentie Pablo Grinspun, ambassadeur van Argentinië, de heer Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, Luitenant-kolonel Christophe Onraet, Militair commandant Provincie West- Vlaanderen, Luitenant-kolonel stafbrevethouder Carlos Vermeulen, Directeur CCMP, de heer Paul Breyne, ere-gouverneur en commissaris-generaal Wereldoorlog 1, burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren en burgemeester Kristof Dejaegher van Poperinge.

(RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier