Henri en Liliane bakken vrijdagavond nog één keer frietjes in Deerlijk

Frietjes van Harry Foto uit het archief: in 2009 bakte Harry voor het laatst frietjes. Vrijdag nog één keer op de Lokaalmarkt. (Foto MVD)
Redactie KW

Henri Degroote en zijn echtgenote Liliane bakken op vrijdag 20 april nog één keer frietjes Tijdens de Lokaalmarkt Deerlijk. Zij zijn de vroegere uitbaters van Frituur Harry. De bekende zaak werd negen jaar geleden verkocht en omgedoopt tot De Barakke.

De slogan ‘Voor frietjes lekker en fijn moet je bij Harry zijn’ klinkt alle Deerlijknaren bekend in de oren. Ruim drie decennia stonden Henri Degroote en Liliane aan de fornuizen in hun frituur op het drukke kruispunt De Barakke. Het beeld was algemeen gekend: Harry – met de typische hand op de rug – die de frietjes bakte en Liliane die alle bestellingen zorgvuldig klaarmaakte… “Eind de jaren zeventig heb ik mijn job bij staaldraadgigant Bekaert laten staan om een frituur te beginnen”, verduidelijkt Henri Degroote.

Vijf dagen per week

“In de beginperiode was de frituur enkel tijdens het weekend open. De startweken waren een enorme meevaller en we waren voorgoed vertrokken. We waren vijf dagen per week open. De weekends waren de topdagen. De dinsdag en de woensdag waren onze sluitingsdagen. In 2003 hebben we op dezelfde plaats nog een volledig nieuwe frituur gebouwd. We hebben er altijd een erezaak van gemaakt om onze klanten een onberispelijke service te bieden. Kwaliteit, netheid en klantvriendelijkheid waren daarbij de sleutelwoorden. We hebben het werk ook altijd graag gedaan.”

“De frietjes moeten eigenlijk ‘zingen’ als je ze uitschept”

“Wat de geheimen zijn voor lekkere frietjes? Het begint allemaal met een goede aardappel. De vetsoort is essentieel en het ‘voorbakken’ op zowat 150 graden warmte is van het allergrootste belang. Het ‘opbakken’ moet kort zijn. De frietjes moeten eigenlijk ‘zingen’ als je ze uitschept. Daarna nog eens goed uitschudden en het bestellen kan beginnen…”

Henri Degroote stond ruim drie decennia geleden mee aan de wieg van het Nationaal Verbond van Frituristen en was 20 jaar lang penningmeester en secretaris van de vereniging die ijverde voor de belangen van de friturist. “Het vleesaanbod en het sausengamma is in de loop der jaren sterk toegenomen maar het bakken van de frietjes is hetzelfde gebleven”, gaat Henri verder. “Na al die jaren kenden we onze klanten door en door. Van velen wisten we wat ze gingen bestellen als ze binnenkwamen. We zijn met plezier ingegaan op de uitnodiging van Lokaalmarkt Deerlijk. Op vrijdag 20 april bakken we van 17.30 uur tot 21.30 uur nog eens frietjes zoals in onze glorietijd.”

Belgische frietjes

Volgens Karel Deknudt van Lokaalmarkt Deerlijk past het event perfect op Lokaalmarkt. “We promoten lekkere producten van bij ons. En wat is meer lokaal dan Belgische frietjes? Voor de frietjes gebruiken we aardappelen van een boer uit de streek en het stoofvlees wordt gemaakt door onze Hoeveslagerij Mandeldaele. Veel was er niet nodig om Henri te overtuigen. Het is mooi om te zien hoe het vuur nog altijd brandt. Henri is nog altijd even streng op de kwaliteit. Zo wil hij alleen met bintjes-aardappelen werken. De frieten moeten precies 9 mm dik zijn. En voor het vet is alleen dubbel geraffineerd rundsvet goed genoeg. De frietjes kunnen alleen ter plaatse worden gegeten. Bij mooi weer kunnen klanten buiten eten.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier