Henk Favoreel leidt beurs Spellewaarde in goede banen

"Spellen als Monopoly of Stratego vind ik zelf niet zo boeiend", zegt Henk Favoreel. © VFB
Redactie KW

Wie wil genieten van retrospelletjes, flipperkasten, kickertafels of bord- en gezelschapsspellen moet zaterdag 3 februari naar Spellewaarde in het Jeugdcentrum in Waregem. Henk Favoreel zal er als een van de verantwoordelijken van spellenclub Incognito mee instaan voor de begeleiding.

Henk Favoreel (49) woont in Sint-Eloois-Vijve, niet ver van de opslagruimte van de Waregemse spellenclub Incognito. Het lokaal staat tot tegen het plafond vol met bord- en gezelschapsspellen, het zijn er meer dan 3.000. “We moeten vaak een ladder gebruiken om spellen naar beneden te halen“, zegt hij. “De jongste vijf jaar is het aantal gestegen van 2.000 naar 3.000. Ook in 2017 hebben we opnieuw 270 spellen aangeschaft. Veel gaan we er niet meer bij krijgen in dit lokaal. We zijn inmiddels in gesprek met het stadsbestuur om een grotere ruimte te verkrijgen.”

Een deel van jullie bord- en gezelschapsspellen verhuist op 3 februari naar het jeugdcentrum voor Spellewaarde. Verwachten jullie veel volk?

“Vorig jaar waren er een 800-tal bezoekers. Dat is toch niet weinig, zelfs op een gratis event. We zien ook echt alle leeftijden opduiken op Spellewaarde. De dienst Jeugd pakte zeven jaar geleden uit met een eerste editie. Het bleek meteen een schot in de roos. Onder meer met de drie spellenclubs van Waregem werken we daar enthousiast aan mee. Behalve wij zijn dat De Spelmaekers in Beveren-Leie en Piek-Uur, de spellenclub van het Heilig Hartcollege.”

Jullie zijn de grootste en oudste spellenclub van Waregem. Hoe is alles gestart?

“We zijn 22 jaar geleden gestart. In ons lokaal in het OC De Roose op De Biest hebben we ongeveer 16 spelactiviteiten per jaar. Gemiddeld komen er 80 tot 90 deelnemers op af, maar iedereen is welkom. We vragen een kleine bijdrage, wat ons toelaat om nieuwe spellen aan te kopen. Met een vaste kern testen we die wekelijks op dinsdagavond uit. Alles uitproberen lukt niet, daarvoor kopen we er te veel aan. Onze leden rekenen daar ook op en we zullen dat ook blijven doen.”

Klassiekers als Monopoly of Stratego vind ik niet zo boeiend

Welke spellen zijn er nu populair in jullie club?

“Dat is moeilijk om te zeggen. Sommigen spelen graag moeilijke spellen die twee tot vier uren duren, anderen houden het liever bij spellen die in twintig minuten afgelopen zijn en makkelijk te spelen. Het is niet zo dat er een spel uitspringt.”

Wat beschouw je zelf als de betere spellen?

“De Kolonisten van Catan is wel een goed voorbeeld. Daarbij moet je het gebied dat je bezit in de wereld proberen uit te breiden aan de hand van grondstoffen. Het spel kwam op de markt in de jaren negentig en zorgde toen voor een nieuwe wind in de wereld van de gezelschapsspellen omdat het de eerste keer was dat er kon geruild worden.”

Ik hoor je niets zeggen over Monopoly, Stratego of Scrabble, toch nog altijd de meest verkochte bordspellen?

“Neen en ik denk niet dat er ook maar iemand in de club een van die spellen speelt. We hebben ze in voorraad, maar niemand vraagt er naar. Monopoly of Stratego vind ik zelf ook niet echt boeiend. Bij Monopoly weet je na tien minuten al wie gaat winnen. Het is ook niet zo uitgekiend als bijvoorbeeld De Kolonisten van Catan, waarin de kansen voortdurend wisselen. Stratego is een veredelde vorm van schaken en voor Scrabble bestaan er afzonderlijke clubs. Ook dat is voor mij te beperkt van opzet.”

Ik zag op je Facebookprofiel dat je in Johannesburg geboren bent. Herinner je je daar nog iets van?

“Concrete herinneringen heb ik er niet aan, ik heb er maar tot mijn vijfde gewoond. Smaken en geuren koppel ik wel nog aan mijn kinderjaren in Zuid-Afrika. Toen we een tijd geleden eens teruggingen bij mijn dooppeter in Zuid-Afrika maakte hij koeksister klaar, een populair Zuid-Afrikaans zoet gerecht. Toen ik het at, herinnerde ik me meteen dat ik dat als kind ook gegeten had en het toen ook al lekker vond.”

Info: Spellewaarde op zaterdag 3 februari van 13 tot 19 uur in het jeugdcentrum, Zuiderlaan 46. Met retrogames, videogames, flipperkasten, kickertafels, biljarttafels en honderden bord- en gezelschapsspellen. Het spelcafé is open tot 24 uur, toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier