Hein en Hans David van bij de start lid van scouts De Vlaschaard

Hein David (links) met zijn zoon Thur-Emiel, en Hans David in scoutsuniform met zijn kinderen Lily en Anaïs en Benoît.Lauwe 40 jaar Scouts De famlie David en de scouts vormen één geheel (Foto WO)
Redactie KW

De Lauwse scouts De Vlaschaard viert op 1 mei zijn veertigste verjaardag. Op een zonnige vrijdagavond schuiven we mee aan de tuintafel van de broers Hans en Hein David. Hans heeft voor de gelegenheid zijn scoutsuniform vanonder het stof gehaald. In de tuin ravotten de kinderen. Ook de neefjes en nichtjes dragen trots hun scoutsuniformen. De scoutsmicrobe werd duidelijk doorgegeven.

“Als het over de scouts gaat, dan komen talloze herinneringen weer boven”, mijmert Hans. “Als we met vrienden uit onze scoutstijd samen zijn dan komt het er gegarandeerd van. Een mooie tijd die we mochten beleven. Je bent maar één keer jong en dan moet je het er van pakken. En wat is er leuker dan met je vrienden buitenspelen en kennismaken met de natuur. Met alle respect, maar vandaag de dag moeten er al initiatieven als een ‘Buitenspeeldag’ opgezet worden om kinderen buiten te laten spelen. Dat zou eigenlijk een evidentie moeten zijn.”

Nieuwe hobby

Hein en Hans waren samen met enkele vrienden de eerst aangesloten leden van scouts De Vlaschaard. “Veertig jaar geleden besliste een vriendengroep uit Lauwe om een eigen scoutsgroep op te richten” blikt Hein terug. “Voordien moest je naar Menen trekken om naar de scouts te gaan. Maar als echte Lauweneirs konden we nu dus in eigen gemeente blijven. Naast voetbal hadden we een nieuwe hobby”

“Hans en ik zaten samen bij de scouts, maar mijn broer was iets gedrevener dan ik. Al deed ik natuurlijk met enorm veel goesting mee aan activiteiten en dergelijke. Die zijn me altijd, net als de vele kampen, bijgebleven. Vooral onze uitstap per fiets naar Omega Beach in Frankrijk. We konden overnachten door gewoon ergens aan te kloppen. Ongelooflijk hoe gastvrij dat land is. Ze hebben natuurlijk wel zelf een rijke scoutstraditie, maar toch. Zoiets moet je hier of in Nederland zeker niet proberen.”

De grote liefde

Zijn gedrevenheid voor de scouts zorgde ervoor dat broer Hans er ook zijn grote liefde vond. “Bij de scouts van Ieper om precies te zijn. Ik was gouwleider bij Ieper. In de scouts vormen verschillende districten een gouw, en alle gouwen vormen samen het verbond. Ik gaf leiding aan Stephanie Delplasse uit Vlamertinge. Ik werd verliefd, de vonk sloeg over en kijk, zoveel jaar later zijn ook onze kinderen aangesloten bij de scouts. Wel emotioneel, want toen Stephanie onlangs de valiezen van de kinderen ging afleveren voor het kamp, was dat toch een nostalgische gebeurtenis.”

Een archieffoto van de Gives tijdens een fietstrektocht naar Normandië in 1988. We herkennen Nico Vanneste, Patrick Blondeel, Catherine Christiaens, Fries Liefvrouw en Steven Vanderbeken. Middelste rij: Kurt Vanhauwaert, Cindy Laplae, Ward Deneckere en Hein David. Bovenaan: Nico vanneste, Frederik Tanghe, Ben Brunin, Hans David en Filip Flamend.
Een archieffoto van de Gives tijdens een fietstrektocht naar Normandië in 1988. We herkennen Nico Vanneste, Patrick Blondeel, Catherine Christiaens, Fries Liefvrouw en Steven Vanderbeken. Middelste rij: Kurt Vanhauwaert, Cindy Laplae, Ward Deneckere en Hein David. Bovenaan: Nico vanneste, Frederik Tanghe, Ben Brunin, Hans David en Filip Flamend.© WO

Tweeling Lily en Anaïs en Benoît, dochters en zoon van Hans en Stephanie en Thur-Emiel, zoon van Hein, komen hun ouders vervoegen en vertellen op hun beurt enthousiast over de scouts. Zo stellen ze hun uniform voor.

“Je bent maar één keer jong en dan moet je het er van pakken”

“Ons sjaaltje is geel en groen. Zo kan je herkennen dat we van de scouts van Lauwe zijn”, verduidelijkt Thur-Emiel, “bij andere scoutsgroepen zie je dan andere kleuren. Op onze mouwen zie je verschillende badges. Zo zie je dat ik bijvoorbeeld al de kapoenen en welpen doorliep. Daarnaast heb je ook de jongverkenners, de verkenners en de jins. Je wordt gedoopt en moet ook een proef afleggen om je badge te verdienen.”

Kampen zijn de max

Lily en Anaïs duiken maar al te graag in de spelletjes die ze spelen bij de souts. “Je hebt natuurlijk de modderspelletjes maar ook schipper-mag-ik-overvaren, dikke Bertha, touwtrekken. Maar ook klassiekers als een appel gedrenkt in chocolade opeten met de handen op de rug is zeer leuk om doen. En de kampen zijn de max. Zo zijn de tweedaagse en het kampvuur altijd de moeite waard.”

De kinderen van Hein, Hans en Stephanie bouwen zo hun eigen arsenaal aan herinneringen op. Maar kennen ze al die van papa en mama? “Misschien een geluk dat ze niet altijd weten wat wij hebben uitgespookt” lachen Hans en Hein. “Maar omgekeerd zullen wij natuurlijk ook niet alles weten wat zij hebben uitgevreten. En misschien maar goed ook.”

Feest

40 jaar Scouts De Vlaschaard Lauwe wordt gevierd op dinsdag 1 mei in en rond Hoeve Delaere. Gedurende de hele dag valt er van alles te beleven op het scoutsterrein. In de voormiddag zijn er highlandgames waar iedereen kan aan deelnemen en vanaf 13 uur kan je aanschuiven voor een heerlijke barbecue.

In de namiddag zorgen leden en leiding voor optredentjes met muziek en dans. Je kan ook een duik nemen in het fotoarchief van de scouts en meer leren over de geschiedenis. (Tim Ghillemyn)

Hein en Hans David van bij de start lid van scouts De Vlaschaard

Op de foto zie je de huidige leidingsploeg met bovenaan van links naar rechts: Pierre Vansteenkiste, Miguel Depuydt en Gilles Maddens, Franne Vandeputte, Jaron Dewitte, Matthijs Grimonprez, Loïc Laoureux en, Victor Seys. Op de onderste rij van links naar rechts: Léon Hanssens, Marie Wallays, Sander Wallays, Mira Hanssens, Aäron Verhulst, Clara Declercq, Cédric Devos, Janne De Vestele, Thibault Bollen en Jounès Duquesne. (WO)

(TGM/WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier