Heilig Bloedprocessie afgelast

© BELGA
Redactie KW

De Heilig Bloedprocessie in Brugge ging donderdagnamiddag niet door. Het voorspelde slechte weer was de oorzaak.

“Er is gekeken naar de buienradar, en die vertelde dat het rond 16 uur fel zou beginnen regenen. Het is een drastische en pijnlijke beslissing die gemaakt is door de organisatie. Die is in overleg met de stad en de politiediensten genomen.” Ook een ingekorte versie was niet aan de orde. Rond 14.30 uur stond het volk nog rijendik te wachten op het startschot. Het duurde even vooraleer iedereen ingelicht werd over de beslissing.

Heilig Bloedprocessie afgelast
© BELGA

“We hebben zonet via de radiowagen iedereen langs het volledige parcours ingelicht over de volledige afgelasting”, aldus Anne De Meerleer van Toerisme Brugge. “Het is inmiddels goed beginnen regenen, dus het lijkt de enige juiste beslissing. De beslissing is genomen om een aantal veiligheidsregelen, maar vooral om de kostuums te vrijwaren. Op dit moment wordt de reliek teruggebracht naar de Heilig Bloedkapel.”

Het is de eerste keer in 18 jaar dat de processie volledig afgelast wordt. Betalende toeschouwers zouden hun geld niet terug krijgen. “Dat is vooraf al afgesproken. De tickets zijn ook via verschillende kanalen verkocht, zodat het moeilijk is om iedereen terug te betalen.”

‘s Ochtends vond er wel een eucharistieviering plaats die voorgegaan werd door bisschop Jozef De Kesel. Onder meer de bisschop van Taipei, Ti Kang, en de bisschop van Breda, Johannes Liesen, waren te gast.

(Belga – foto’s Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier