Havenfeesten brengen dit jaar meer dan 60 historische schepen naar Blankenberge

Redactie KW

Het handelaarsverbond Haven & Gebuurte hoopt voor de Havenfeesten op een even groot succes als vorig jaar. Naast het mooie weer hopen ze dat de formule van een open steiger heel wat bezoekers zal lokken.

Naast het traditionele North Sea Folk & Shanty Festival, zeilwedstrijd ‘Ecume de Mer’ en de vissersstoet zijn de organisatoren voor hun 65ste verjaardag een nieuwe weg ingeslagen. Die lijn trekken ze door in het Hemelvaartweekend van donderdag 5 tot en met zondag 8 mei. “Er zullen 62 historische schepen aanwezig zijn voor de tweede ‘Open Steiger'”, zegt voorzitter Peter Sabbe. “De pontons zijn vrij toegankelijk voor het publiek, waar de mensen de boten van dichtbij kunnen ontdekken. De museumschepen M.S. Bernisse en Johanna Louisa zijn de meest opmerkelijke. Voor het eerst zullen de yachtclubs een verbinding maken tussen hun steigers. Voor de havenbezoekers wordt het een unieke wandeling langs het zeewater.”

Openen doet men met een bloemenhulde voor de overleden vissers en zeemanslieden aan het Sterken Dries-standbeeld. Eenmaal de handen geschud zijn tussen Neptunus en het grote aantal bemanningsleden, kan de vissersfolklore terug opleven.

(JW – Foto a-JW)