Havenbedrijf gaat vrijuit voor arbeidsongeval waarbij Torhoutenaar been verloor

08/02/17 om 12:49 - Bijgewerkt om 12:48

Het havenbedrijf C.RO Ports Zeebrugge treft geen enkele schuld aan het zwaar arbeidsongeval waarbij Torhoutenaar Ken Van Loo (37) in 2010 zijn rechteronderbeen verloor. Volgens de strafrechter in Brugge negeerde Van Loo de veiligheidsvoorschriften. Twee collega's, die mee terecht stonden voor schuldig verzuim, gaan vrijuit.

Havenbedrijf gaat vrijuit voor arbeidsongeval waarbij Torhoutenaar been verloor

Op 14 oktober 2010 was havenarbeider Ken van Loo aan de slag op het zeeschip M.V. Pauline, terwijl het aangemeerd lag in het Brittanniadok in de Zeebrugse haven. Van Loo moest de aan boord gebrachte containers 'lashen', dit wil zeggen met kettingen vastmaken aan het dek. Maar op het moment dat een volgende container op komst was, stapte hij opzij en struikelde over een metalen staaf. Terwijl hij weer rechtop krabbelde, werd zijn rechterbeen verpletterd onder de wielen van een tugmaster, een soort zware heftruck.

"Te hoge werkdruk"

In het ziekenhuis gingen de artsen tot amputatie over. Het parket onderzocht de zaak, maar besloot niemand te vervolgen. Maar Ken Van Loo kon zich daar niet bij neerleggen en daagde zijn werkgevers en twee collega's, onder wie de chauffeur van de tugmaster, voor de rechter. Volgens zijn advocaat Reinhard van Hecke werden de havenarbeiders bij C.RO Ports onvoldoende opgeleid en moesten ze werken onder een te hoge werkdruk.

"Door het helse tempo konden de veiligheidsvoorschriften in de praktijk onmogelijk nageleefd worden", stelde van Hecke tijdens de pleidooien. De twee collega's werden gedagvaard omdat ze Van Loo na het ongeval aan zijn lot zouden hebben overgelaten. "Ik moest mijn eigen been afbinden om het zware bloedverlies tegen te gaan", stelde Ken Van Loo. "In plaats van hulp te bieden, liepen ze weg."

Havenbedrijf gaat vrijuit voor arbeidsongeval waarbij Torhoutenaar been verloor

Volgens de advocaat van C.RO Ports was er geen sprake van een gebrek aan opleiding en had Van Loo de veiligheidszone genegeerd. De strafrechter volgde die stelling woensdagochtend en sprak het havenbedrijf vrij. "Het slachtoffer kreeg wel degelijk een specifieke opleiding voor lashen, maar legde de duidelijke veiligheidsvoorschriften die bewuste dag naast zich neer. Het is niet bewezen dat de werkdruk zodanig hoog was dat hij de veiligheidsvoorschriften niet kon respecteren."

Koude douche

Ook de twee collega's werden vrijgesproken. Volgens hun advocaten waren ze in paniek weggelopen, maar hebben ze wel degelijk meteen de hulpdiensten verwittigd. De rechter oordeelde dat hen inderdaad geen schuld treft. "Het slachtoffer werd correct geholpen. De hulpdiensten werden verwittigd en een andere arbeider hielp hem met het afbinden met zijn been", aldus de rechter. Voor Ken Van Loo is de uitspraak een koude douche. "Ik kan niet aanvaarden dat de fout door de rechter bij mij wordt gelegd", stelde hij na de uitspraak. In samenspraak met zijn advocaat zal Van Loo zich beraden over een eventueel beroep.

(AFr - Foto AFr)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!