Haven Oostende staat terecht voor dodelijk arbeidsongeval van 17-jarige jobstudent

Redactie KW

De haven van Oostende en zijn gedelegeerd bestuurder Paul Gérard (64) hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor de onopzettelijke doding van een jobstudent.

Kenny Maenhoudt (17) uit Bredene was op 28 augustus 2013 bezig aan zijn laatste dag als jobstudent in de Oostendse haven. Bij het ontmantelen van een zeeboei ging het helemaal fout. Het kwam tot een ontploffing, waarbij de jongeman het deksel van de boei vol in zijn gezicht kreeg. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende staan nu terecht voor een hele reeks inbreuken. Zo zou er onder andere geen grondige risico-analyse zijn uitgevoerd en zou er geen contact zijn geweest met preventie-adviseurs. Daarnaast wordt hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen. Verder had de jobstudent ook geen gebruiksaanwijzing gekregen.

“Zonder doorknippen geen ontploffing”

Het OM vorderde voor Gérard een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Volgens de verdediging kon de ontploffing niet voorzien worden. Dirk C., die in hetzelfde atelier aan de slag was, zou immers een draad aan de batterij van de boei doorgeknipt hebben. “Die kortsluiting in combinatie met dat beetje knalgas zorgde voor de ontploffing. Zonder het doorknippen was er dus geen ontploffing geweest”, aldus meester Damien Stas de Richelle, advocaat van de Oostendse haven. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak voor de haven, zijn gedelegeerd bestuurder en technisch directeur Johan B.

Die kortsluiting in combinatie met dat beetje knalgas zorgde voor de ontploffing

Dirk C. ontkent met klem dat hij de bewuste gele draad heeft doorgeknipt. De oorzaak voor de explosie staat trouwens helemaal niet vast. “De deskundige veegt de veronderstellingen van de haven ook van tafel. De verantwoordelijkheid van de haven is verpletterend“, pleitte meester Bart Staelens, raadsman van C. De advocaat merkte op dat Dirk C. in het atelier geen verantwoordelijke functie had. Ook de onderaannemer Jean-Pierre L. vroeg de vrijspraak. De man beweert dat hij niet de opdracht had gegeven om aan de batterijbak van de boei te werken.

Tekentje van ontploffingsgevaar op batterijen

Meester Stas de Richelle dagvaardde zelf de eigenaar van de boeien en het interimkantoor Start People. DAB Vloot legde uit dat het wel degelijk alle nuttige informatie over de boeien had meegedeeld. Zo zaten er waarschuwingen bij en stond op de batterijen een tekentje van ontploffingsgevaar. Ook het interimkantoor houdt vol geen schuld te treffen in de hele zaak. Kenny Maenhoudt had immers een contract als klusjesman. “In de omschrijving stond schilderen, gras maaien en onkruid besproeien. Wij kunnen niet bij alle klanten gaan controleren of die functie klopt“, aldus meester Sara Torrekens.

De rechter doet uitspraak op 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier