Harelbekenaar coördineert legeroefening in eigen stad

Redactie KW

Onder de naam ‘Storm Tide’ komen op 20 en 21 november ongeveer 600 paracommando’s met voertuigen en helikopters oefenen in Harelbeke. Dit in het kader van de voorbereiding voor missies in het buitenland. Coördinator is Harelbekenaar majoor Cedric Billiet.


Tijdens de operatie ‘Storm Tide’ worden bepaalde locaties ‘gezuiverd van de vijand’ en worden ‘gijzelaars bevrijd’. “Het doel van deze oefening is het trainen van de procedures en technieken voor evacuatie en repatriëring van landgenoten in het buitenland”, verduidelijkt majoor Billiet. “Dat vereist een continue training in een realistische uitdagende setting.”

Zo worden op 19 november centrale gebouwen van de stad ingenomen, na verkenning door ‘pathfinders’. “Tegelijkertijd worden om 13 uur de Nieuwe Brug en het Forestiersstadion ‘bezet’, de school Ter Gavers, de brandweer en het stadhuis om 15 uur en om 16.30 uur de Groendienst.”

Ook het oude politiekantoor en cultureel centrum het Spoor worden ‘ontzet’. Een dag later worden alle ‘geredden’ in de vroege ochtend verzameld in het voetbalstadion om overgevlogen te worden met een C130 naar Wevelgem of Oostende.

(PVH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijk Handelsblad van 24 oktober