Harelbeekse Liberale Vrouwen worden Calendar Girls

Leen, Roos, Lieve, Jeanneke, Josiane, Susy en Nancy gingen zedig uit de kleren voor de cover van de kalender. © Luc Vandenbroucke
Redactie KW

De zeven bestuursleden van de Harelbeekse Liberale Vrouwen poseerden voor een ‘naakt’kalender. De volledige opbrengst gaat naar Think Pink, een organisatie die aandacht vraagt voor de strijd tegen borstkanker.

Het initiatief voor de kalender kwam van voorzitter Susy Vandekerckhove. “Het idee is gegroeid uit een brainstorming en is eigenlijk van ons allemaal. We waren op zoek om, naast onze activiteiten zoals bloemenverkoop voor moederdag en wafeltjesverkoop, iets te doen om meer geld in het laatje te krijgen voor onze werking. We wilden ook meer naar buiten komen met die werking”, vertelt Susy.

“Met de opbrengst van deze activiteiten beslisten we uiteindelijk ons in te zetten voor het goede doel en al snel viel de keuze op Think Pink. Zij vragen via allerlei kanalen, activiteiten, acties en evenementen meer aandacht voor borstkanker en screeningsmammografie. Ze steunen wetenschappelijk onderzoek en zamelen geld in voor zorg- en nazorgprojecten. Het leek ons perfect om voor hen iets te doen. Iedereen krijgt op een of andere manier met borstkanker te maken, zeker vrouwen.”

In mei dit jaar trok het zevenkoppig bestuur – Nancy Debeerst, Leen Geirnaert, Lieve Swyngedouw, Roos Vanassche, Susy Vandekerckhove, Jeanneke Vandenborre en Josiane Vandenbulcke – aan de slag.

Zekere naturel

De dames vonden inspiratie in de Engelse film Calendar Girls. Daarin wordt het authentieke verhaal verteld van enkele vriendinnen die een kalender maken met discrete naaktfoto’s. Ze doen dat om geld in te zamelen voor de aankoop van een comfortabele slaapbank voor de bezoekers in een ziekenhuis waar leukemie behandeld wordt. “We hebben eerst aan onze kinderen – zeker aan onze dochters – gevraagd of het wel een goed idee was een kalender te maken met een beetje bloot in. Mijn dochter Vanessa vond het prima maar het mocht niet té zijn”, lacht Josiane Vandenbulcke.

“Het leuke was dat onze echtgenoten van niets wisten”

“Het moest vooral sereen, stijlvol en mooi zijn en toch een zekere uitstraling tonen en dat tikje meer geven”, zegt de 85-jarige leading lady Jeanne ‘Jeanneke’ Vandenborre. “Vooral naturel, zonder schmink en enkel een beetje blote schouders”, pikt Susy in. “Je hebt natuurlijk wel altijd een beetje schroom, want je geeft je tenslotte altijd letterlijk en figuurlijk een stukje ‘bloot’ voor iedereen. Het extra leuke was echter wel dat onze echtgenoten van niets wisten”, lacht Leen.

De dames zochten accessoires en kledij bijeen en vonden bij Harelbekenaar Luc Vandenbroucke de perfecte fotograaf. “Hij vond een mooie locatie en heeft dat voortreffelijk gedaan”, aldus Susy, wiens dochter Hella de styling deed.

Rode draad

De kalender toont voor elke maand van het jaar een ander tafereel. “De kledij is aangepast aan de tijd van het jaar en het typische van elke maand”, duidt Susy. De rode draad doorheen de 13 foto’s is witte kledij met een sepia of roze accent. “Dat is ook de kleur van Think Pink.”

Voor de promotie van de kalender willen de dames hun grote adressenbestand en sociale media gebruiken. De organisatie Think Pink zal ook nationaal promotie maken. “We zijn erg tevreden met het resultaat. Het was een mooie samenwerking. We hebben er veel plezier aan beleefd. Nu maar hopen dat er veel kalenders verkocht worden voor Think Pink”, besluiten de dames in koor.

(Peter Van Herzeele)

De kalender wordt eind september officieel voorgesteld. Hij kost 10 euro en kan bekomen worden door storting op BE38 3631 3391 1772. Meer info over de kalender van de Liberale Vrouwen bij susy.vandekerckhove@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier