Hardleerse havenindringer uit Zeebrugge riskeert jaar cel

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. © a-BELGA
Redactie KW

Drie transmigranten zijn woensdag door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Een hardleerse Iraniër riskeert bij verstek één jaar cel voor identieke feiten.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Woensdagochtend moesten verder in totaal twaalf vluchtelingen zich verantwoorden voor het binnendringen van een havenfaciliteit. Mostafa N. werd al eerder veroordeeld voor identieke feiten en riskeert daarom een effectieve gevangenisstraf van een jaar.

Voor elf andere transmigranten vorderde het openbaar ministerie zes maanden cel. Acht onder hen werden samen aangetroffen in het militair kwartier Knapen in Zeebrugge. Alle beklaagden riskeren ook een geldboete van 800 euro. De rechter doet op 16 mei uitspraak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier