Hardleerse boer uit Ieper tekent verzet aan tegen fikse boete en sluiting van bedrijf

Redactie KW

Landbouwer Jacques D. (63) uit Ieper moest zich in Ieper voor de rechter verantwoorden voor verregaande inbreuken op het vlak van dierenwelzijn en registratie. Zo ontbrak er bij 13 van zijn dieren een geldig attest.

Ook de gezondheidsvoorschriften in verband met producten, bestemd voor de menselijke consumptie, werden helemaal niet nageleefd. De dieren waren evenmin ingeënt. “Het fotodossier zegt alles over hoe het er aan toeging in het bedrijf,” aldus het openbaar ministerie. Het vorderde daarvoor een effectieve boete van 6.000 euro, de sluiting van het bedrijf en een beroepsverbod. De beklaagde zelf gaf verstek.

Hij werd toen aanvankelijk veroordeeld tot een effectieve boete van 6.000 euro en tot de sluiting van zijn bedrijf. Hij mag de eerstvolgende drie jaar niet alleen geen vee meer houden, maar ook geen hond. De beklaagde tekende nu verzet aan en zijn straf werd herleid tot een boete van 6.000 euro, waarvan dit keer 3.990 euro effectief. Het beroepsverbod en het niet mogen houden van honden werd ook weerhouden, maar het niet meer mogen uitbaten van een hoeve werd niet langer weerhouden.

(HV)