Hangt er straks een geurtje aan Koekelare?

De mestverwerkingsinstallatie komt er ter hoogte van het kruispunt van de Litterveldstraat met de Brugse Heirweg, rechts op de foto. © Foto Coghe

Een vergunning voor een mestverwerkingsinstallatie bij een landbouwbedrijf langs de Brugse Heirweg heeft kwaad bloed gezet bij enkele buurtbewoners. Zij vrezen voor extra zwaar transport, verkeershinder en geuroverlast. Hangt er straks een geurtje aan Koekelare? Schepen van Landbouw Marc Devrome zegt alvast van niet. “We willen allemaal een goeie kotelet op ons bord, maar we willen niet weten van waar die komt”, zucht hij.

Tussen De Mokker en het centrum van Koekelare komt er een mestverwerkingsinstallatie, meer bepaald op een landbouwbedrijf aan de kruising van de Litterveldstraat met de Brugse Heirweg. Enkel buurtbewoners gingen al verschillende malen in beroep tegen de vergunningen, omdat ze vrezen voor overlast in de vorm van reukhinder en meer en zwaarder verkeer. “Enkele maanden geleden werd op de gemeente een aanvraag ingediend voor het zetten van die mestverwerkingsinstallatie. Zoals dat dan gaat, kan er daartegen een bepaalde periode klacht ingediend worden.”

“Een week voor de goedkeuring schoten plots enkele mensen in actie. Ze gingen rond met een petitie van deur tot deur en dienden uiteindelijk 50 handtekeningen in”, schetst schepen van Landbouw Marc Devrome (N-VA) de situatie. “Al moet ik wel de kanttekening maken dat verschillende handtekeningen uit dezelfde gezinnen afkomstig waren, dat er een kind van vier jaar heeft getekend, net als mensen die zelfs niet in Koekelare wonen. Ook vertelden enkele mensen mij achteraf dat ze eigenlijk niet wisten wat ze getekend hadden, maar dat ze het deden om hun buren een plezier te doen.”

Eigen mest

De schepen, die zelf in de desbetreffende zone woont waar de petitie werd gehouden, ontkracht het bezwaar dat er extra zwaar transport door Koekelare zal passeren. “Integendeel zelfs. Het landbouwbedrijf vervoert nu zijn mest naar Zevekote. Binnenkort zullen ze op hun eigen bedrijf mest kunnen verwerken. Hun bedrijf telt inderdaad enkele locaties, maar die bevinden zich allemaal in een straal van 5 kilometer.” Het bedrijf mag ook mest van externen verwerken, maar is dat volgens de landbouwschepen niet van plan. “De aanvraag is gebeurd voor het verwerken van eigen mest.”

“Dat er aan landbouw soms een geurtje hangt, neem ik er graag bij”

Schepen Marc Devrome.
Schepen Marc Devrome.© Foto BC

“De nieuwe mestverwerkingsinstallatie zal niet meer reukhinder meebrengen da nu het geval is. Deze varkens zitten er tenslotte nu al en doen daar dus nu al hun behoefte. Nu zal men dit ter plaatse biologisch verwerken. Dat is alles. Men mag deze situatie ook niet verwarren met hetgeen in Zevekote is gebeurd, daar staat een installatie om kunstmest te fabriceren. En dat aan landbouw soms een geurtje hangt, neem ik er trouwens graag bij. We mogen niet vergeten dat Koekelare een landbouwgemeente is”, vervolgt de landbouwschepen. “Tegen deze kleinschalige en biologische mestverwerkingsinstallatie van 12 miljoen liter wordt trouwens betoogd, maar over een vergunning van een gewone mestverwerkingsinstallatie van 60 miljoen liter die ook net afgeleverd werd aan een bedrijf in Koekelare, hoor ik geen woord.”

Advocaten ‘ruiken’ geld

Volgens schepen Devrome vechten de bewoners tegen de bierkaai. “De wet wil dat landbouwers voorzien in hun eigen mestverwerking. Ik vrees dat die bewoners vooral hun geld kwijt zullen zijn aan advocaten die geld hebben geroken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier