Hangjongeren op de agenda tijdens gemeenteraad in Ichtegem: “Niet negeren”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van donderdag, vroeg Patrick Raecke (SP.A) naar de reactie van het gemeentebestuur op een nieuw groepje hangjongeren, dat in het centrum van Eernegem voor overlast zorgt.

De jongeren zouden zich inlaten met drugs en zorgen voor geluidsoverlast.

“Het fenomeen van hangjongeren zijn we twee jaar geleden structureel beginnen aanpakken”, antwoordden burgemeester Karl Bonny en commissaris Bob Jonckheere. “We zien dat onze resultaten in die twee jaar vruchten hebben afgeworpen en dat de klachten zijn afgenomen. Echter, het zal een terugkerend verschijnsel zijn, want nu is er een nieuw groepje jongeren opgedoken, dat zich vooral op en rond de markt in Eernegem ophouden.”

“Het is voor ons van belang te weten wie ze zijn en ze regelmatig eens te controleren, want per slot van rekening plegen die jonge gasten niet altijd strafrechterlijke feiten. Zo waren er klachten vanuit de Sint-Annawijk, waar ze de omgeving blijkbaar terroriseerden door aan belletje trek te doen. Ze zouden ook met hun skateboards binnen het Administratief Centrum voor overlast gezorgd hebben. We mogen die feiten zeker niet gaan overdrijven, maar we blijven wel alert. Het is uiteindelijk maar een zeldzame uitzondering die uiteindelijk strafbare feiten gaat plegen, zoals het dealen van drugs. Omdat we constant patrouilleren, in de gaten houden en controleren geven we een sterk ontradend signaal. In het kader van ons project ‘Wijk Up’ vragen we dat de inwoners zeker aangifte doen, zeker bij vandalisme, zodat we de politie de nodige vaststellingen kunnen laten doen. Daarom niet direct om onmiddellijk een GAS-boete te geven, want daarmee straf je alleen de ouders, maar vooral om alles goed op te volgen en in kaart te brengen om op het gepaste moment te kunnen ingrijpen.”

“Ook een zekere assertiviteit van de bevolking is zeker ook gewenst. Als die jongeren ongewenst gedrag (verbaal of vandalisme) vertonen, dan mogen zij daar gerust op gewezen worden. Men geeft geen goed signaal door alles te negeren.”

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier