Hangaar 1 in Oostende krijgt netten aan plafonds tegen vallende brokstukken

Groen-gemeenteraadsleden Natacha Waldmann (rechts) en Wouter De Vriendt aan Hangaar 1: "Wij willen niet langer dat mensen - grotendeels jongeren - moedwillig in gevaar worden gebracht." © HH
Redactie KW

Enkel het gelijkvloers van Hangaar 1 in Oostende mag nog gebruikt worden. Er komen netten aan de plafonds tegen vallende brokstukken.

Hangaar 1 herbergt vandaag op de gelijkvloerse verdieping dancing The Oh!, de stedelijke fuifzaal en de verenigingen Colsol, jeugdhuis Drive-in Music en Motor- en Toervrienden Oostende. De eerste verdieping is een praktijkruimte voor de leerlingen bouw van het VTI. Het beschermde pand is in vervallen toestand en de buitenmuren zijn nu al afgeschermd met dranghekkens om mensen op een afstand te houden en te beschermen tegen vallende brokstukken.

“Niet meer veilig”

“In het kader van de studie voor de renovatie werd een stabiliteitsstudie gemaakt”, zegt Groen-gemeenteraadslid Natacha Waldmann. “Daarin stelt het studiebureau Abicon dat het gebouw niet meer veilig te gebruiken is. De ingenieur die de studie uitvoerde, spreekt van een ‘onverantwoorde toestand’. Hij adviseert om enkel het gelijkvloers nog te gebruiken, de ballast op de eerste verdieping – de tijdelijk gemetselde muren door de school – te verwijderen en aan de plafonds op het gelijkvloers netten te hangen om vallende brokstukken op te vangen. Het stadsbestuur volgt dat advies en laat nog in juli binnen in het gebouw netten ophangen voor 16.000 euro. Dancing The Oh! moet zelf maatregelen nemen en voor het VTI is geen plaats meer.

“Wij willen niet langer tolereren dat mensen – voor het grootste deel jongeren – moedwillig in gevaar worden gebracht”, aldus Natacha Waldmann. “De stad weigert op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor een grotere fuifzaal. De Elysée is in capaciteit ontoereikend. Jongeren die grotere evenementen willen organiseren, kunnen nergens meer terecht. Voor de drie verenigingen is de steeds grotere uitverkoop van het stadspatrimonium natuurlijk ook geen goede zaak. Waar moeten ze naartoe?”

“Volop mee bezig”

“Het VTI was al van plan het gebouw te verlaten. Dat is dus geen probleem”, reageert schepen Martine Lesaffre, bevoegd voor het beheer van de stadsgebouwen. “Wij zijn volop bezig met het restauratiedossier van Hangaar 1. De stabiliteit is geen probleem, maar er zijn ingrepen nodig om het afbrokkelen van beton tegen te gaan. Dat is wat we nu gaan doen. De volgende stap is een goede bestemming te zoeken voor het gebouw. We onderhandelen daarover ook met Erfgoed, want het is een beschermd monument. We willen geen verenigingen aan de deur zetten als we nog niet weten wat we met het gebouw gaan doen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier