Haan op Sint-Brixiuskerk in Marke draait weer in volle glorie

De vergulde haan wordt op een soort knikker op het kruis geplaatst. © EDB
Redactie KW

Op vrijdagmorgen werd het gerestaureerde torenkruis, de bol en de haan opnieuw op de torenspits van de Sint-Brixiuskerk geplaatst.

Firma Desodt uit Ieper was zo vriendelijk om ons uit te nodigen op de plaatsing van het torenkruis, de bol en de haan. We konden van dichtbij – boven op de torenspits – het plaatsen van de haan meemaken: 260 treden naar boven. Het indrukwekkend zicht vanop 47 meter hoogte namen we er met plezier bij. Blijkbaar is de kerk van Marke uitzonderlijk hoog, veel hoger dan de meeste kerken.

44 jaar geleden

Begin april startte de bouwonderneming met de restauratie van de leiendaken aan de Sint-Brixiuskerk in Marke. Op 15 juni werden het torenkruis, de bol en de haan van de torenspits gehaald voor nazicht en herstel. “De haan was er slecht aan toe”, vertelt afgevaardigd bestuurder Mario Desodt. Zowel de bol als de haan werden opnieuw belegd met bladgoud en ook het kruis werd gerestaureerd.

https://www.youtube.com/watch?v=0_YUGt_zwMk

Het was 44 jaar geleden dat het kruis nog van de kerk gehaald werd. Toen was het gebroken en werd het anderhalve meter ingekort. Het is nu nog vijf meter hoog.”

“Sommige mensen maken van het beschieten van de haan een sport”

Haan op Sint-Brixiuskerk in Marke draait weer in volle glorie

Een bol met een boodschap

Voor de firma Desodt is een haan naar beneden halen en opnieuw op een kerktoren plaatsen een specifieke ervaring. “We deden dat met onze firma al enkele keren – mijn zoon Marlon die ook al bij ons aan de slag is, is al de vierde generatie – maar toch blijft zoiets speciaal.” Wat volgens Mario telkens opnieuw terugkomt bij het afhalen van een haan, zijn kleine putjes.

De haan op de Sint-Brixiuskerk is klaar om weer jaren de windrichting aan te geven.
De haan op de Sint-Brixiuskerk is klaar om weer jaren de windrichting aan te geven.© ED

Blijkbaar maken sommigen er een sport van om de haan te beschieten met een loodjesgeweer.” In de bol vonden de bouwvakkers dit keer geen boodschap. “Soms vind je daar namen in of data wanneer dit afgehaald werd, maar dit keer was het niet het geval. Mario stopte in de bol die op de kerktoren van Marke gaat, toch zijn visitekaartje met de datum 07/07/2017 op geschreven.

Vader Mario en zoon Marlon Desodt: tevreden met het geleverde werk.
Vader Mario en zoon Marlon Desodt: tevreden met het geleverde werk.© ED

“Een kerkhaan naar beneden halen en terugplaatsen blijft toch altijd speciaal”

De restauratiewerken aan het dak van de Sint-Brixiuskerk zullen nog drie maanden in beslag nemen. Momenteel is men bezig aan het dak van de torenspits, maar dan moeten nog het dak van het schip (middenstuk van een kerk, red.) en de beuken (zijkanten van een kerk, red.) vernieuwd worden. “Ook rot hout moet vervangen worden, en dakkapellen moeten er af om gerestaureerd te worden en ze dan weer terug te plaatsen.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier