Guynemerpaviljoen in Poelkapelle geopend, eresaluut aan Guynemer

Op de foto herkennen we de familie Devoogdt - Parrein (eigenaars) met de ontwerpers Pol Lietaert en Geert Woussen alsook kabinetsafgevaardigde voor toerisme Cindy Verbrugge. Achter hen zien we de aan het plafond zwevende vlieger 'Morane Saulnier'. (Foto RB)
Redactie KW

De figuur van Georges Guynemer en de gemeente Poelkapelle zijn al honderd jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Allerlei zaken in het Poelkapelse leven krijgen er de naam ‘Guynemer’ mee en zo is er ook een Guynemerpaviljoen. Vrijdagavond gingen de deuren van deze Guynemer-expo open.

Men kon er alvast de term ‘ingevlogen’ aan verbinden. Bij de inkom zweefde de ‘Morane-Saulnier’ de replica van het door de piloot Kapitein Georges Guynemer bestuurde gevechtsvliegtuig letterlijk aan het plafond boven de hoofden van het publiek. Dit wordt beslist de blikvanger van het mooi uitgeruste paviljoen.

Jo Lottegier, toeristisch ambtenaar van de gemeente, leidde het geheel in goede banen. Na het welkom en dankwoorden door de bouwheer-architect Patrick Devoogdt – echtgenoot van de eigenares Ann Parrein – kwamen Mark Andries, de kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, en schepen Marleen Soete aan het woord. Eerstgenoemde had het over de subsidiëring van bepaalde projecten. “In 2010 voorzag Toerisme Vlaanderen voor het impulsprogramma ‘100 jaar grote oorlog’ een subsidie van 359.000 euro voor Langemark-Poelkapelle in het kader van ‘Beleving wereldoorlog I in Langemark-Poelkapelle’. En als we alles overschouwen gingen een deel van de voorziene gelden naar een mooi project hier in Poelkapelle”, vertelde de kabinetschef. “Dit project vormt het sluitstuk van een reeks van 44 infrastructuurprojecten die met dit impulsprogramma werden gerealiseerd”, wist de Mark Andries.

Verder overschouwde de kabinetschef het wrede oorlogsgebeuren. Schepen Marleen Soete vertaalde het samenwerkingsverhaal met het gemeentebestuur, waarbij vooral de toeristische dienst met flyers en ander promotie- en propagandamateriaal een helpende hand reikte. De schepen spitte ook in de details van de drie verdiepingen tellende exporuimte die het onzinnige van een wereldbrand uitbeeldde en de vraag opwierp naar ‘nooit meer oorlog’. Geert Woussen leraar VTI Ieper, een van de bouwers van de replica ‘Morane Saulnier’, verwoordde zijn fierheid over hun ontwerp dat al de wereld rondreisde op allerhande tentoonstellingen en dat nu voor 15 jaar werd uitgeleend aan het Guynemerpaviljoen.

Ook een sterk ontroerde Fernand Candry, neef van de eigenares, had beeldende geschenken mee voor zijn nichtje en familie. Luc Vanbeselaere voorzitter van het Guynemercomité was fier ‘een Poelkapellenaar te zijn’ en overlaadde de familie met bloemen en geschenken. Als laatste spreker in de rij kwam Henri, een van de drie zonen van Patrick en Ann, aan het woord. “Het was een lange weg om te komen waar we nu staan. Mijn ouders hebben er keihard, dag en nacht, voor gezwoegd. We zagen hen niet veel, ze waren ononderbroken met het opzetten van dit paviljoen bezig. Het was een moeilijke maar leerrijke periode. Zelf hielpen we ook zo veel als het kon mee. Wie had ooit gedacht dat er naast het Guynemermonument ooit een Guynemerpaviljoen zou komen? Vader en moeder een dikke proficiat”, besloot Henri de sprekersgalerij.

Toen ging men over tot het lintjesknippen, de Franse Tricolores door burgemeester Wyffels en de kabinetschef Marc Andries. Luc Vanbeselaere en zijn broer Johan, de ideeënman achter de replica, tekenden als gids voor de begeleidde rondgang.

Na het openingsweekend van 17 en 18 maart gelden volgende uurregelingen: Van woensdag t.e.m. zaterdag vanaf 10 uur tot 18.30 uur en de eerste twee zondagen van de maand van 10 tot 17 uur. Op de overige zondagen open van 10 tot 12.30 uur. Op andere momenten kan men, na afspraak, ook het paviljoen bezoeken onder geleide van een gespecialiseerde gids. Info: Brugseweg 126 – 128 Poelkapelle info@guynemerpaviljoen.be www.guynmerpavilgoen.be +32 (0)57 48 97 16 of +32 (0)47671 58 61.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier