Guy uit Roeselare gered na heldhaftig ingrijpen van zijn twee kleinkinderen

Guy Ostyn, samen met zijn kleinkinderen Matisse (links) en Maxime. "Ongelofelijk hoe kalm die twee kereltjes gebleven zijn", zegt Guy. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Een klein boompje zorgde ervoor dat Guy Ostyn en zijn kleinkinderen Matisse en Maxime Serpieters net niet in het ijskoude water van het kanaal Roeselare-Leie beland zijn. Opa Guy was achter het stuur onwel geworden, maar de kleinzonen bleven kalm en namen zelfs het stuur over. “Die twee kereltjes zijn mijn reddende engelen”, aldus Guy.

Net zoals elke donderdag trok Guy Ostyn (69) uit de Mandellaan iets voor 16 uur richting het VTI van Roeselare om er zijn twee kleinzonen Maxime (14) en Matisse (12) Serpieters op te pikken. “Ik reed met hen zoals altijd richting onze woning, maar ter hoogte van de kop van de vaart voelde ik me echt niet lekker”, legt Guy uit, die na een carrière als kinesist bij het MPI Sterrebos van een welverdiend pensioen geniet.

“Ik kon Matisse en Maxime nog zeggen dat ik onwel aan het worden was, maar toen ging het licht uit. Van het ongeval zelf weet ik niks.”

Maxime, die vooraan in de wagen zat, nam in een reflex het stuur van zijn grootvader over en wist de Suzuki Vitara van Guy over de hele lengte van de Kaaistraat goed te besturen. “Ik probeerde nog opa’s voet van het gaspedaal te krijgen, maar dat lukte me niet”, pikt Maxime in. “En doordat de wagen een automatische versnellingsbak heeft, gingen we steeds sneller. Van afremmen was dus geen sprake.”

Erg veel geluk

Tijdens de rit over de Kaaistraat belde Matisse, die achteraan zat, zijn mama Pascale Ostyn (44) op. “We wilden haar op de hoogte stellen van de situatie, want we vreesden het ergste voor opa.”

Ter hoogte van de Bruaenebrug kon Maxime niet veel anders dan de wagen van Guy gecontroleerd op een stilstaande vrachtwagen te laten inrijden. “Dat was de enige optie”, argumenteert hij. “Anders moest ik de auto richting kanaal sturen…”

Guy uit Roeselare gered na heldhaftig ingrijpen van zijn twee kleinkinderen
© (Foto Jos)

Door de impact van de aanrijding raakte de Suzuki van de weg af en belandde hij net voor de Bruaenebrug in de berm van het kanaal. Een klein boompje zorgde ervoor dat de auto in het gras bleef steken en niet in het kanaal zelf belandde. “We hebben alle geluk van de wereld gehad”, beseft Guy. “Waren we een meter eerder naar beneden gedoken, dan mochten de hulpdiensten ons uit het koude kanaalwater redden. En konden de gevolgen veel groter geweest zijn…”

“Ik probeerde nog opa’s voet van het gaspedaal te krijgen, maar dat lukte me niet”

Nadat de auto tot stilstand was gekomen, stapte Maxime meteen uit en begon hij naar omstanders te zwaaien. “Zo kon ik hun aandacht trekken en werden de hulpdiensten verwittigd. We wisten immers nog altijd niet hoe het met opa gesteld was. Maar gelukkig kwam hij toen snel bij bewustzijn. Hij was oké.”

Ondertussen was ook Guys echtgenote Brigitte Steen (68) toegesneld. “Maxime en Matisse liepen meteen naar me toe en riepen dat met opa alles goed was. Een pak van mijn, maar vooral ook van hún hart.”

Bloeddrukval

Maxime, Matisse en Guy werden nog naar de spoeddienst van AZ Delta overgebracht, waar een kleine wonde aan de rechterhand van Matisse werd verzorgd. “Daar werd ook duidelijk dat ik die dag een erg lage bloeddruk had”, stelt Guy. “Waarschijnlijk ligt een bloeddrukval aan de basis van het hele verhaal. Maar we hebben erg veel geluk gehad. Onze auto is rijp voor de schroothoop, maar dat is het minste. We zijn er nog. Ik mag er niet aan denken dat we ín het kanaal zouden gereden zijn.”

“Matisse en Maxime hebben erg kordaat gehandeld. Ze zijn de hele tijd erg kalm en helder gebleven. Zonder twijfel: die twee zijn mijn reddende engelen. En volgens mij hebben ze die basis meegekregen bij de Scouts van Gits. Het zijn twee jongens met zin voor verantwoordelijkheid. Chapeau.”

Ook de rest van het gezin, dochter Michelle (38) en kleinzoon Henri (3), zijn opgelucht. “Eind goed, al goed”, besluit Guy. “En op donderdag blijf ik mijn twee helden van school afhalen. Ze mogen zich nog allebei aan een stevig cadeautje verwachten. Dat verdienen ze.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier