Guy Brinckman bepleit aankoop van driewieler voor Torhouts woonzorgcentrum

Guy Brinckman (links) demonstreert de riksja samen met Ivan Leroy. © (JS)
Johan Sabbe

Torhoutenaar Guy Brinckman maakt elke donderdag met zijn bejaarde vader een tandemrit door Brugge, de stad waar zijn ouders wonen. “Dat heeft me mee op het idee gebracht om voor het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus de aankoop van een grote driewieler voor te stellen”, zegt hij. “Zo’n beetje zoals de bekende riksja in India. Zo’n fiets is een ideaal hulpmiddel om ouderen uit hun isolement te halen.”

Guy (50), die met zijn gezin in de Poperbosstraat woont en al vele jaren als opvoeder in het Dominiek Savio Instituut in Gits werkt, is secretaris van Groen Torhout, de politieke partij die voor het aanschaffen van een riksja mee aan de kar duwt. Het inzetten van door vrijwilligers bestuurde driewielers ten behoeve van senioren en minder mobiele personen kadert in het project Fietsen Zonder Leeftijd van de vzw Mobiel 21.

Elektrisch trappen

“In eerste instantie kan de aankoop van het opstartpakket overwogen worden”, aldus Guy. “Dat kost 1.250 euro en Mobiel 21 verstrekt er heel wat hand- en spandiensten voor. Zo is er onder meer een opleiding van twee uur voorzien voor de vrijwilligers die de riksja willen besturen. Dat is noodzakelijk, want al is het niet moeilijk om met zo’n driewieler te rijden, je moet sowieso raad krijgen om veilig te fietsen en de verkeersregels te respecteren. Ook is het belangrijk dat je weet hoe je het best met je bejaarde of minder mobiele passagier omgaat. Hoe je het vlotst een gesprek voert.”

“Als vrijwilliger geef je zin aan je leven en aan dat van de mensen die je helpt”

Uiteraard heeft het opstartpakket weinig zin als er geen aankoop van een driewieler plaatsheeft. “Huren kan ook, maar kopen lijkt me veruit het interessantste”, vervolgt Guy. “Een riksja van het type Christiania, met plaats voor één passagier en met alles erop en eraan, kost 6.300 euro. In dat bedrag zijn inbegrepen: de regenkap, de flexibele instap, een warm dekentje en een batterij met oplader, want de fiets heeft elektrische trapondersteuning, zodat ook minder krachtige vrijwilligers ermee op pad kunnen. Het gaat hier uiteraard niet zomaar om het vervoersmiddel op zich. Er zit een hele filosofie achter, noem het gerust een concept. De vrijwilliger treedt in relatie met de oudere en trekt samen op. Hij of zij brengt hem of haar naar een bestemming die in de leefwereld van de passagier belangrijk is. Dat kan naar de kleindochter of kleinzoon zijn, of nog een keertje naar het stamcafé van vroeger. Of naar een tearoom om een terrasje te doen. De riksja staat symbool voor heel concreet vrijwilligerswerk. Ik geloof hier onvoorwaardelijk in.”

Guy mocht de riksja al eens uittesten in een ontmoetingscentrum in Gentbrugge. Hij nam de kwieke 79-jarige Ivan Leroy uit Wijnendale als passagier mee. “Ivan was heel enthousiast, al is hij zeker mobiel genoeg om zelf te fietsen”, zegt Guy. “Hij is alleen maar voor de show in de riksja gaan plaatsnemen.” (lacht)

Met vader op de fiets

Guy’s vader Herman Brinckman (77) is zorgbehoevend. Hij woont met Guy’s moeder Odette Maene (75) in Sint-Michiels Brugge. “Ik neem een dag per week zorgverlof voor papa, met name elke donderdag”, vertelt Guy. “Met een tandem fietsen we dan naar Sint-Pieters Brugge om er golfbiljart te spelen. Intussen gaat mama, die nog heel mobiel is, dansen bij Okra. Samen met mijn vader door Brugge fietsen, is heerlijk. In de buitenlucht vertoeven, is ideaal voor een babbel. En vanop de fiets zie je veel meer dan vanuit een auto. Die ritten hebben me ervan overtuigd dat de aankoop van een riksja voor het Torhoutse woonzorgcentrum absoluut zinvol is. Ik hoop dat het stadsbestuur op mijn voorstel ingaat.”

Guy is een fervente voorstander van vrijwilligerswerk. “Als vrijwilliger geef je zin aan je leven en aan dat van de mensen die je helpt. Plus: je verbreedt de wereld van diegene die je bijstaat. Ik kan het iedereen aanbevelen.” Guy is ervan overtuigd dat de riksja bepaalde bewoners van het woonzorgcentrum uit hun isolement kan halen. “Hoe goed ze in het rusthuis ook verzorgd worden, toch kampen sommigen met eenzaamheid. En daarbij kan een fietstocht helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier