Guidon Titan in Tielt: volksfeest voor liefhebbers van wielernostalgie

Bruno Ghekiere begeleidde ook dit jaar weer aan het stuur van de Rodania-wagen de Guidon Titan. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

Ongeschoren rennersbenen, fietsen met versnellingen op de buis en zonder klikpedalen, truien en broekjes van de generatie Merckx en Maertens : de derde editie van Guido Titan was deze middag weer een schot in de roos. Dikke rijen toeschouwers genoten in een aangenaam herfstzonnetje met volle teugen van de wielernostalgie.

Wat drie jaar geleden in café Carlito van gangmaker Lode Bogaert begon als een uit de hand gelopen grap, was deze middag aan de derde editie toe. De Guidon Titan – genoemd naar het vroeger bekende Tieltse guidon-merk Titan, mikte dit jaar op een tweeluik. “Vorige zondag trokken we op de nieuwe Tournée Titan richting Nokereberg voor een gezellige fietsrit”, zegt organisator Lode Bogaert.

Eindmeet aan de Carlito

Deze middag was er dan de echte Guidon Titan. Met dit jaar nog meer aandacht voor randactiviteiten, zoals een afterparty van ‘t Smèrig Verzet en een kleine retromarkt, op enkele tientallen meter van de aankomstlijn. Maar het was vooral uitkijken naar de retrokoersen voor kinderen en volwassenen.

Sem Van Mulders won de wedstrijd bij de kinderen, Mathis Neirinck was tweede en Cyr Verleysen derde. (Foto LVA)
Sem Van Mulders won de wedstrijd bij de kinderen, Mathis Neirinck was tweede en Cyr Verleysen derde. (Foto LVA)

Klokslag twee uur deze middag was het zover. Tientallen kinderen koersten van Ter Halle op de hoek van de Kortrijkstraat en de Ieperstraat de Kortrijkstraat op richting de Carlito, waar ook dit jaar de eindmeet was getrokken.

Zelfs de vroegere rijkswacht was aanwezig, in de persoon van Emma Vandendaele en Laurens Himpens. (Foto LVA)
Zelfs de vroegere rijkswacht was aanwezig, in de persoon van Emma Vandendaele en Laurens Himpens. (Foto LVA)

Een uur later werd het startschot voor de grote Guidon Titan gegeven. “We hadden de kaap van de 125 deelnemers bereikt met de voorinschrijvingen. Meer deelnemers konden we echt niet toelaten”, aldus Lode Bogaert. En daarna waren ze vertrokken, het grootste deel van het peloton voor de leute. Dit jaar nam voor de eerste keer een grote delegatie van het nieuwe wielerteam Inofec deel, in aangepaste retro-truitjes.

Zenuwachtigheid voor de start. (Foto LVA)
Zenuwachtigheid voor de start. (Foto LVA)

Ook dit jaar zorgde Piet Dejonghe weer voor hilarische commentaar. Langs het parcours vlogen de bidons met prijzen door de lucht. Voor de prijzenkapers onder meer een kilo gehakt, een fles wijn of een bon voor tien pintjes bier. Ivan Buyssens van Titan (naar wie de retrokoers werd vernoemd) was ook dit jaar weer een gelukkig man. “We hebben het geluk dat ook de weergoden ons weer gunstig zijn gestemd.”

Ook gewezen profrenner Gianni Meersman zag dat het goed was.

Minder belangrijk, maar toch : de uitslagen. Bij de vrouwen won Joke Lannoo afgetekend. Bij de mannen werd het een spannende spurt tussen Flor Nachtergaele en Mathias Dewitte. Die eerste won met enkele bandlengtes voorsprong. Na afloop niks dan gelukkige gezichten bij de organisatoren. En, ook de stad Tielt blijft het initiatief bijzonder genegen : langs het parcours volgden honderden mensen het wielergebeuren. Op naar de vierde editie.

(LVA)

https://www.youtube.com/watch?v=JIUdNIKPjQQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier