Guido uit Roeselare is een van de singles in Hotel Römantiek

Guido Deboever vond Hotel Römantiek een ongelooflijke ervaring. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Op donderdag 8 februari pakt Vier uit met een tweede seizoen van Hotel Römantiek. Dertien rijpere heren en evenveel dames die single zijn, checken in op zoek naar een nieuwe liefde. Roeselarenaar Guido De Boever is er één van.

In Hotel Römantiek nemen Otto-Jan Ham, Frances Lefebure en Sven de Leijer 26 dames en heren bij de hand op de reis van hun leven. Door allerlei proeven en activiteiten probeert men te achterhalen of er een match is tussen de kandidaten alhoewel het programma zich geenszins wil profileren als een datingprogramma.

“Neen, dat is het zeker niet”, beweert de 72-jarige Guido De Boever stellig. “Er werd zeker niet gepusht om koppels te vormen en het was ook helemaal geen ‘uitlachtelevisie’. Verleden jaar heb ik een aantal afleveringen gezien en ik vond dat wel leuk.”

“Vier jaar geleden is mijn echtgenote overleden”, vertelt Guido. “Ze was 13 jaar jonger dan ik. Ik ben al die tijd alleen gebleven en het was mijn dochter Ann-Sofie die zei dat ik opnieuw een beetje meer moest buiten komen. Zij stelde mij voor om mij in te schrijven voor Hotel Römantiek en dat heb ik in april 2017 gedaan. Er waren maar liefst 800 inschrijvingen voor dat programma: 600 vrouwen en 200 mannen. Ja, het spreekt de dames duidelijk meer aan dan de heren (lacht).”

Jongste is 65 jaar

“We moesten ons eerst voorstellen in een zelfgemaakt filmpje en daarna werden we drie à vier keer uitgenodigd naar Vilvoorde voor een gesprek. Uiteindelijk werden er van die 800 kandidaten dertien dames en dertien heren geselecteerd.”

“Uiteraard moesten de deelnemers allemaal single zijn. De jongste man was 65 jaar en de oudste 84 jaar terwijl de jongste dame 66 was en de oudste ook 84.”

“Hotel Römantiek bevindt zich dit jaar in Portugal. We verbleven in een vijfsterenhotel in de Algarve waar we via allerlei spelletjes en gesprekken elkaar beter leerden kennen. Van 8 oktober tot 20 oktober werden er opnames gemaakt en het was een fantastische tijd. Het hotel was top en ook het weer was van de partij: maar liefst 29 graden. Zalig!”

“Het spel moest nog beginnen en ik begon al te zweten”

“Er waren ook 35 mensen van de productie mee: van regisseurs over camera- en klankmensen tot mensen van de make up. In het hele hotel stonden vaste camera’s maar we werden ook voortdurend gevolgd door cameramensen en zelfs door een drone. Men vroeg ons om zo natuurlijk mogelijk te zijn en om niet in de cameralens te kijken of naar de drone als die boven ons hoofd zoemde. De eerste uren was dat wennen maar na verloop van tijd keek niemand nog op van de camera’s: ze werden deel van het meubilair.”

“Over de proeven zelf mag ik niet veel vertellen, het zou trouwens niet leuk zijn voor de kijkers als ze alles weten voor de uitzending. Wel kan ik je over onze eerste ontmoeting met de dames in Portugal vertellen. Ik ben geen echte fan van water en bleek dat we al onmiddellijk een waterproef voorgeschoteld kregen. Amai, het spel moest nog beginnen en ik begon al te zweten (lacht)!”

“De deelnemers vormden snel één vriendengroep en ook de presentatoren Frances, Otto-Jan en Sven zijn schatten van mensen. ‘s Avonds werd dan voor het begin van het diner de dame en heer genomineerd die op een verrassingslocatie mochten genieten van een etentje bij kaarslicht en een leuke babbel. Slechts zeven koppels werden gekozen voor dit etentje. Ja, ik was er inderdaad bij. Maar om te weten met wie ik dat heb gedaan en hoe het is afgelopen, zul je naar Hotel Römantiek moeten kijken (lacht).”

Uilenspiegel

“Natuurlijk nemen er geen schuchtere mensen deel aan dergelijk programma. Ik ben mijn hele leven een sociaal persoon geweest, graag onder de mensen en altijd klaar om zaken te organiseren. Zo hielp ik als regisseur mee aan het Batjesgebeuren en was ik ook de stichter van de Roeselaarse vrije radio Uilenspiegel.”

“Beroepshalve ben ik zelfstandig marktkramer geweest, daarna heb ik een zelfstandige groothandel in batterijen gehad en ik ben ook zelfstandig ‘on board’ bankkoerier geweest. Ik moest voor DHL waardepapieren en andere documenten de hele wereld rond brengen. Ik heb dus heel veel gereisd, heel veel mensen ontmoet en leuke plekjes ontdekt. En Hotel Römantiek in Portugal hoort daar zeker bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier