Grote opkomst voor begrafenis van Thibault D’Haene (16)

De sobere houten kist staat tussen witte bloemen die hoop symboliseren. © XC
Redactie KW

Zaterdag 28 juli om half elf werd de 16-jarige Thibault D’Haene begraven in de Sint-Pieterskerk in Kaster. Meer dan 1.500 mensen woonden de viering bij. De jongen kwam om in een aanrijding met zijn quad op de Anzegemseweg in Wortegem-Petegem.

Heel wat mensen wilden de jongen een laatste groet brengen, zo’n 1.500 mensen woonden de begrafenis bij in de Sint-Pieterskerk. Twee politieagenten moesten het verkeer aan de Bevrijdingslaan in goede banen leiden, een gemaaid graanveld aan de achterkant van de kerk doet dienst als parking. Ondertussen vormt zich een heuse erehaag van kennissen, sympathisanten en aanverwanten in de Juliaan Claerhoutstraat. Een beetje verderop in de straat staat een ambulance van het Rode Kruis Anzegem-Waregem. En niet zonder reden, want tijdens de viering kregen een drietal mensen een flauwte en moesten opgevangen worden door de vrijwilligers.

Het kleine dorpskerkje was aangekleed met witte bloemen. Een sobere houten kist stond voor het altaar met daarnaast een foto van Thibaut. In de kerk was er plaats voor familie en dichte vrienden. Buiten konden sympathisanten de mis volgen op een groot scherm op het kerkplein.

Honderden mensen volgen de begrafenis buiten via een groot scherm.
Honderden mensen volgen de begrafenis buiten via een groot scherm.© XC

Thibault D’Haene was lid van de KLJ Ingooigem. De jeugdbeweging was massaal aanwezig in hun donkerblauw uniform met rood sjaaltje. Achter het altaar vormden ze het decor voor de emotionele mis. “Met heel veel verdriet moeten we afscheid nemen van Thibault, onze Poes zoals wij hem noemden. Een toplid die volledig open bloeide in de KLJ”, kunnen we lezen op de facebookpagina van de KLJ Ingooigem.

De viering begon met het lied I’m lovin’ angels instead van Robbie Williams, live gezongen met begeleiding op de piano. De familie bracht enkele voorwerpen aan die verwijzen naar Thibault. Zo bracht de moeder een foto aan. Margot, de zus, bracht een tractor naar voor. Thibault had namelijk zijn tractorrijbewijs gehaald en kon zo met de tractoren van het bedrijf van zijn vader rijden (grondwerken Karl D’Haene n.v.d.r.) Hij zou in augustus ook voor de eerste keer deelnemen aan de trekker-trek in Wortegem-Petegem. Later kwam nog een foto met daarop zijn vrienden van het VTI in Waregem, een blauw hemdje met daarop zijn bijnaam en een rood sjaaltje die het uniform vormen bij de KLJ.

De diaken was voor deze begrafenis niet gehuld in een traditionele paarse toga maar in het wit. Het teken van hoop en vieren. “We mogen de 16 jaar vieren, ze zijn veel te kort maar het waren innige jaren“, zo luidt het bij de diaken. Verder sprak de diaken over het verlies: “als je je vrouw verliest dan ben je een weduwnaar, als je je man verliest dan ben je een weduwe, als je je ouders verliest ben je een wees. Maar als je je kinderen verliest, dan zijn daar geen woorden voor.”

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier