Grote gezinnen worden niet beter van nieuw kinderbijslagsysteem

Redactie KW

De vernieuwde kinderbijslag, die vanaf 2019 wordt ingevoerd, zal de kinderarmoede niet significant doen dalen. Dat concludeert het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen dinsdag.

Eerder dit jaar raakte de Vlaamse regering het eens over een nieuw systeem van kinderbijslag. Vanaf 2019 krijgt elk kind hetzelfde bedrag: 160 euro. Die som kan wel nog worden aangevuld met toeslagen voor kinderen met zorgnoden en kinderen uit gezinnen met lagere inkomens. Er komt ook een kleutertoeslag.

Alleen bij gezinnen met één kind is er een statistisch significante daling van de armoede zichtbaar in de berekening van de Universiteit Antwerpen, van 12,3 procent in het huidige stelsel naar 10,7 procent in het nieuwe. In alle inkomensgroepen zijn er gezinnen die hogere bedragen zullen krijgen dan in het huidige stelsel. Het grootste aandeel van gezinnen die beter bedeeld zullen worden is te vinden bij de 10 procent armste gezinnen en de 20 procent rijkste.

Ondanks de ruimere sociale toeslagen zijn het voornamelijk de grote gezinnen die er in het nieuwe stelsel op achteruit zullen gaan. 60 procent van de gezinnen met twee kinderen en meer dan 70 procent van de grotere gezinnen krijgen minder kinderbijslag. Volgens de UA is het nieuwe systeem ook niet budgetneutraal. Per kind zijn meer uitgaven nodig om eenzelfde daling van de kinderarmoede te bewerkstelligen.

Groen: “Vandeurzen gebuisd”

“Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en de Vlaamse regering moeten in tweede zit terugkomen met hun systeem voor kinderbijslag, want het nieuwe kinderbijslagsysteem leidt tot een budgettair tekort en zal kinderen niet uit de armoede halen,” stelde Groen-parlementslid Elke Van den Brandt woensdag. Volgens Groen “doorprikt het onderzoek de blaasjes die de regering-Bourgeois de mensen wilde wijsmaken”.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier