Grote belangstelling voor bewonersvergadering van Clarebout Potatoes in Nieuwkerke

Jeroen Laseure

Ruim 100 mensen luisterden naar de uitleg over de milieuvergunningsaanvraag van het aardappelverwerkend bedrijf.

Op maandag 7 september brak er een grote brand uit bij Clarebout Potatoes. Onder meer de bakovens en inpakafdeling gingen in vlammen op. De directie wil het bedrijf nu heropbouwen en diende daarvoor op 3 november een milieuvergunningsaanvraag in. Afgelopen maandag werden alle bewoners van Nieuwkerke uitgenodigd voor een infovergadering over die aanvraag. De zaal van OC ‘t Seultje was te klein om de ruim honderd aanwezigen allemaal te laten zitten.

“Onze vorige milieuvergunning dateert van 2008”, vertelde woordvoerder Danny Wiels. “Voor de onderdelen van het bedrijf die vernietigd zijn, moeten we een nieuwe aanvraag indienen. We hebben ook alle milieuaspecten besproken.” Enkele experts lichtten daarna de aspecten toe. Voor geluid bleek de situatie verbeterd ten opzichte van het milieu-effectenrapport van 2007. Cijfers toonden ook aan dat er minder geurhinder is dan vroeger. “Op vlak van brandveiligheid gaan we nu verschillende blusinstallaties plaatsen in het bedrijf en alle onderdelen compartimenteren“, aldus Danny Wiels. Op 21 december zou de deputatie zich moeten uitspreken over de milieuvergunning.

Grote belangstelling voor bewonersvergadering van Clarebout Potatoes in Nieuwkerke

“Uit bed gedaverd”

Ten slotte mochten de aanwezigen nog vragen stellen. Buurtbewoners hadden heel wat opmerkingen over geluids- en geurhinder. “Soms worden we om 3 uur ‘s nachts uit ons bed gedaverd door vrachtwagens die langsrijden”, gooide een buurtbewoner de knuppel in het hoenderhok. “Het is een fantastisch bedrijf, maar op een verkeerde locatie“, merkte iemand anders op. Uiteindelijk hield het gemor niet lang aan en na 75 minuten zat de vergadering er op.

(JL – foto’s EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier