Grootste WO I-monument van West-Vlaanderen onthuld in Zonnebeke

Het nieuwe grootse monument "The Long Road to Passchendaele" werd aan het Schots Monument op de Frezenberg onthuld. © ZB
Redactie KW

Met een lengte van 48 m en 3 meter hoogte werd zaterdag ‘The Long Road to Passchendaele’, tijdens een herdenking aan het Schots monument in aanwezigheid van Vlaams minister Ben Weyts op de Frezenberg in Zonnebeke onthuld. Het is het grootste monument voor de Eerste Wereldoorlog in de provincie.

Tien jaar leden werd er voor de slachtoffers van Schotse afkomst in Zonnebeke op de Frezenberg een Schots monument opgerecht. Het was een Keltisch kruis in Schots graniet. Samen met ‘ The Road to Passchendaele’ vormt het nu een herdenkingspark.

Het nieuwe monument bestaat uit een poort naar het slagveld Passendale van drie op drie meter, het gedicht The Soldier’s Return van Robert Burns en elf silhouetten, met een gemiddelde hoogte van 2,5 meter en een gewicht van 350 kilo, van Schotse, Engelse, Nieuw-Zeelandse, Australische, Canadese en Zuid-Afrikaanse soldaten of alle betrokken nationaliteiten. Alles is uit cortenstaal van 12 millimeter dik gebrand en elke figuur verwijst naar een persoon die effectief op het slagveld stond. Bovendien staan de figuren in een specifieke volgorde. Een Schotse Piper opent aangezien het hier om het Scottisch Memorial gaat, maar ook nationaliteiten die nauw samenwerkten staan bewust gegroepeerd

Tijdens het Schots weekend zijn er vandaag nog vanaf 10 uur belevingsparcours over de Schotse geschiedenis op het kasteeldomein. Om 10 uur plechtigheid voor Jimmy Speirs, voormalig speler van de Glasgow Rangers en Bradford City op CWGC Dochy Farm. Lokale voetbalploegen en individuele supporters kunnen de plechtigheid met shirt of sjaal van hun ploeg bijwonen. Iedereen is er welkom. Vanaf 13.30 uur zijn er verschillende Schotse thema-activiteiten :Highland Games, roofvogeldemonstraties, proeven van Schotse specialiteiten enz.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier