Grootscheepse reddingsoefening aan kust verloopt goed

De reddingsoefening verliep vlot. © EF
Redactie KW

De eerste van twee grootscheepse reddingsoefeningen aan de kust is goed verlopen. Dat meldt provinciegouverneur en initiatiefnemer Carl Decaluwé kort na afloop.

De oefening vond maandagochtend plaats in Bredene. De drones, waar eerder dit jaar heel wat om te doen was, werden nog niet ingezet.Wanneer drie vissers om 08.30 uur niet op hun afspraak komen met vrienden wordt er alarm geslagen. Dat was het beginscenario van deze reddingsoefening. Uiteindelijk duurde het niet lang vooraleer de scheepvaartpolitie de drie mensen in moeilijkheden uit het water kon vissen.

Carl Decaluwé
Carl Decaluwé© BELGA

“In de eerste plaats doen we dit om de communicatie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dat is goed gelukt. We hadden zelfs de inzet van de Seaking niet nodig. We hebben in de winter enkele zogenaamde ‘table top’-oefeningen georganiseerd, en dat blijkt nu wel te renderen, maar het credo blijft oefenen”, aldus een tevreden gouverneur. “Er zijn altijd werkpunten, maar iedereen, MUG, DAB Vloot, scheepvaartpolitie, de hulpdiensten, hield zich vanmorgen aan de afspraken van het vooropgestelde noodplan.”

Drones

Normaal zou het bedrijf Noordzee Drones een eerste keer ondersteuning bieden met onbemande vliegtuigjes, zogenaamde drones, maar blijkbaar was er een probleem om tijdig een licentie te verkrijgen zo dicht bij de luchthaven van Oostende. “Het bedrijf heeft wel tijdens de evaluatie de nodige uitleg gegeven, en het is de bedoeling om de drones in te zetten tijdens de volgende oefening”, besluit Decaluwé. Die vindt normaal plaats op 4 september.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier