Grootschalige actie in Jabbeke: 35 agenten halen 66 transmigranten uit bos

De politie kamde het hele bos uit. © TLG
Redactie KW

Bij een grootschalige actie haalde de politie woensdagmorgen 66 transmigranten uit een bos langs de Oudenburgweg in Jabbeke. Het ging om zowel mannen, vrouwen als kinderen. Ze werden allemaal geïdentificeerd en kregen het bevel om het land te verlaten.

De actie kwam er niet toevallig. De transmigranten duiken de laatste tijd steeds meer in het straatbeeld in Jabbeke op. De politie merkte hen maandag ook op en volgde de groep. Toen bleek dat ze zich schuilhielden in een bos langs de Oudenburgweg in Jabbeke.

Geen toevallige locatie, want door de dichte begroeiing zitten ze afgeschermd en tegelijkertijd zitten ze dicht bij de snelwegparking in Jabbeke. Daar proberen ze ‘s nachts in vrachtwagens te geraken om zo het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

De actie kwam er niet toevallig.
De actie kwam er niet toevallig.© JVM

Woensdagmorgen keerden in totaal 35 politiemensen terug naar het bos. Het ging om agenten van zowel de federale als de lokale politie. Zij kamden het hele bos uit en haalden daar in totaal 66 mensen uit. Zowel mannen, vrouwen als kinderen hielden zich er schuil.

Bevel om het grondgebied te verlaten

De politie nam foto’s van hen en identificeerde hen zoveel mogelijk. Het ging om mensen uit onder andere Soedan, Irak en Iran.

De technische dienst kwam ter plaatse om al het vuilnis uit het bos te halen.
De technische dienst kwam ter plaatse om al het vuilnis uit het bos te halen.© JVM

De technische dienst kwam ter plaatse om al het vuilnis uit het bos te halen. De transmigranten kregen de mogelijkheid om mee te nemen wat ze wilden houden. Alles wat ze achterlieten, werd verzameld en in een grote container gedumpt. “Het laatste wat we willen is dat er tentenkampen ontstaan in Jabbeke”, zegt burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V). “Net daarom wordt al het materiaal dat wordt achtergelaten ook verwijderd.”

Burgemeester Daniël Vanhessche.
Burgemeester Daniël Vanhessche.© TLG

Eenmaal geïdentificeerd kregen de transmigranten allemaal het bevel om het grondgebied binnen de drie dagen te verlaten. Ze verlieten het bos en trokken verder langs de Oudenburgweg. “Meer kunnen wij momenteel niet doen”, aldus de burgemeester. “Het probleem is bekend en wij doen lokaal alles wat binnen onze macht ligt.”

(TLG)

https://www.youtube.com/watch?v=U5tc4U7g2xk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier