Groen wil buddy’s inzetten bij armoedebestrijding in Oostende

Bert Peirsegaele gelooft sterk in de rol van de buddy bij armoedebestrijding. © ML
Redactie KW

Professionals en vrijwilligers moeten nauwer met elkaar kunnen samenwerken, vindt OCMW-raadslid Bert Peirsegaele.

“De armoedebestrijding door het professionele circuit binnen het OCMW van Oostende verricht schitterend werk”, aldus Bert Peirsegaele van Groen. “Maar het is duidelijk dat de sector naast de professionele hulpverlening ook nood heeft aan vrijwilligers. Die zijn er soms al maar vandaag werken die twee nog te veel naast elkaar. Zo gaat er dus veel tijd, energie en goede wil verloren.”

Groen wil daarom een buddysysteem opstarten in de armoedebestrijding, om zo te komen tot een nauwere samenwerking tussen de professioneel en de vrijwilliger. “Vrijwilligers of buddy’s kunnen bijvoorbeeld mensen met een leefloon en kwetsbare gezinsleden helpen bij het oplossen van een aantal praktische dagelijkse problemen. Binnen dit systeem van integrale coaching kan het OCMW dan de regie voeren,” zegt het Oostends OCMW-raadslid voor Groen.

We starten niet van nul. Vandaag leveren organisaties als CAW, Spaak, BMLIK en huiswerkbegeleiding samen met geëngageerde vrijwilligers al prachtig werk. Ook op die expertise kan ons buddy-systeem verder bouwen, om zowel gezinnen die al generaties in armoede verkeren, als nieuwe armen een emotioneel klankbord te bieden.”

Bert Peirsegaele legt het voorstel van Groen op de OCMW-raad van 20 oktober voor.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier