Groen vraagt provinciale subsidies voor dierenasielen

Dierenasielen zoals De Grensstreek verdienen een provinciale subsidie, vindt Groen. V.l.n.r. Martine Verstraete, Ingrid Bonte, Maarten Tavernier, An Maes, Philippe Mingels, Monique Blancke, Bart Caron en Ilse Bleuzé. © GF
Redactie KW

Vrijwilligers bij dierenasielen moeten zich te vaak bezighouden met organisatie en administratie, vindt Groen, dat De Grensstreek in Menen als voorbeeld neemt. De partij pleit voor provinciale subsidies om beroepskrachten aan te trekken en infrastructuur te onderhouden.

“Helaas gaat niet iedereen liefdevol om met huisdieren en vaak zien we ook dieren in het wild die door de schuld van de mens hulp nodig hebben”, zegt provincieraadslid Maarten Tavernier. “Een dierenasiel kan niet zonder ondersteuning van de overheid, iets wat bij voorkeur op provinciaal vlak kan georganiseerd worden.”

“Vrijwilligers moeten zich te veel bezighouden met andere zaken dan dieren verzorgen”

Groen stelt daarom voor dat het provinciebestuur vanaf volgende legislatuur een basissubsidie voor dierenasielen voorziet. “In de provincies Vlaams-Brabant en Limburg zijn er al provinciale subsidiesystemen voor dierenasielen”, weet Maarten Tavernier. “In West-Vlaanderen is dit nog niet het geval. Zo’n basissubsidie moet toelaten dat er verspreid over de provincie een aantal dierenasielen sneller een professionele kracht kunnen inzetten. Die kan zo onder meer de continuïteit garanderen en aan fondsenwerving doen. Vrijwilligers kunnen zich dan concentreren op het opvangen van de dieren. Zo’n subsidie moet bovendien toelaten om een spaarpot op te bouwen om als dat nodig is te kunnen investeren in infrastructuur.”

Verbouwingswerken

Als voorbeeld neemt Groen het dierenasiel De Grensstreek op de LAR in Rekkem. “De coördinatie van de noodzakelijke vrijwilligerswerking gebeurt niet door een professionele kracht, maar door de vrijwilligers zelf”, legt Vlaams parlementslid Bart Caron de vinger op de wonde. “Dat is een zware verantwoordelijkheid want als je de zorg voor dieren opneemt, kan je geen dag overslaan. Het is ook duidelijk dat er infrastructurele noden zijn.” Dierenwelzijn is een bevoegdheid van de gewesten, waardoor dit een opdracht is die de provincie kan opnemen, stelt Groen.

Toekomst onzeker voor Dierenasiel De Grensstreek: “Nood aan beroepskracht”

Dankzij vele vrijwilligers en een tegemoetkoming van de gemeenten uit de politiezone kan het dierenasiel De Grensstreek overleven. Maar de toekomst is onzeker. De vrijwilligers zijn meestal zestigplussers en het gebouw is aan vernieuwing toe. “Hoe dierenopvangcentra gefinancierd worden, verschilt”, zegt Martine Verstraete van De Grensstreek. “Aanvankelijk kregen we in Menen niets, we deden alles gratis en zochten zelf middelen. Sinds een 15-tal jaar krijgen we van de gemeenten uit politiezone Grensleie 0,25 euro per inwoner. Menen voorziet voor sterilisatie van zwerfpoezen nog eens 5.000 euro, daarvan wordt de dierenarts betaald. Wevelgem betaalt ons per inwoner 0,06 euro in het kader van het sterilisatiebeleid. Met die toelagen zijn we heel tevreden maar de toekomst baart ons toch zorgen.”

Het dierenasiel op de LAR draait volledig op vrijwilligers. Martine en collega Monique werken er tot twaalf uur per dag, vele andere vrijwilligers steken een handje toe maar worden ook een dagje ouder. De grote uitdaging is om nieuwe vrijwilligers te vinden. “Maar eigenlijk hebben we nood aan een beroepskracht“, zegt Martine. “In Poperinge openden ze onlangs een splinternieuw dierenasiel, ook in Ieper en Roeselare worden inspanningen geleverd. In Menen ligt dit moeilijker, bovendien bezorgt het sterilisatiebeleid voor poezen – wat wel een hele goede zaak is – ons nog wat extra werk.”

Gebouw verkocht

Bovenop het feit dat de vrijwilligers overbevraagd zijn, is er ook onzekerheid over de locatie. Het gebouw waar ze al zoveel jaren verblijven en dat ze al die tijd huurden, is verkocht. Gelukkig is de nieuwe eigenaar hen goed gezind. Het gebouw is wel aan vernieuwing toe, mocht er al geld zijn. Volgens de bouwkundige voorschriften mag er echter geen nieuw- of aanbouw gebeuren. “We zitten duidelijk met een aantal vragen en onzekerheden waar hopelijk snel een antwoord op komt”, besluit Martine.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier