Groen pleit voor actief leefplein in stadscentrum Oostende

Redactie KW

Groen doet een ambitieus voorstel om de Lijnbaanstraat, vandaag een troosteloze plek in het hart van de binnenstad, om te toveren in een ruimte die een meerwaarde biedt voor zowel bewoners, handelaars en bezoekers.

Belinda Torres, vervangend gemeenteraadslid en co-voorzitter van Jong Groen, vertelt hoe het voorstel tot stand kwam: “We gingen met Jong Groen in februari langs bij de buurtbewoners en handelaars om te praten over de Lijnbaanstraat, over het verleden en de toekomst. Veel mensen gaven tijdens de bevraging aan dat er al bijna zolang ze zich kunnen herinneren geruchten circuleren dat het stadsbestuur de straat onder handen zal nemen. Maar iets concreets valt daar nog steeds niet van te merken. We zijn ondertussen begonnen met actie te voeren, onder meer door zaden te strooien en met krijt ‘bike-tags’ aan te brengen.”

De partij Groen steunt hun jeugdige afdeling volledig bij hun acties. “Wij begrijpen dat het geduld van bewoners en handelaars stilaan op is”, aldus Kristof Cornelis, voorzitter Groen Oostende. ” Hoe men deze plek middenin de stad zo heeft laten verloederen, is echt een schande, tot het met asfalt dicht storten van plekken waar ooit Japanse kerselaars gestaan hebben toe. De opwaardering van de Lijnbaanstraat mag dan wel in het bestuursakkoord 2013-2019 zijn opgenomen, tot op vandaag is er nog niets gebeurd, noch zijn er concrete plannen voorgesteld. Wij van Groen stellen een aanpak voor die de vele kansen die het plein voor alle betrokken personen te beiden heeft, ten volle benut.”

Groen pleit voor actief leefplein in stadscentrum Oostende

In het voorstel van Groen is plaats voor een ondergrondse fietsbergplaats, veel groen, ruimte voor ontmoeting, een basketbalterrein en een speelplein. Vooral van dat laatste zijn er maar heel weinig voor handen in het centrum van de stad. In een reactie laat bevoegd schepen Jean Vandecasteele weten dat de plannen voor de Lijnbaanstraat al lang klaar zijn en kunnen opgevraagd worden. Deze plannen zullen ook nog besproken worden op de wijkraad en een bewonersvergadering. Met de uitvoering van de werken wordt gestart van zodra de nieuwe zeedijkparking in gebruik kan worden genomen, in de loop van 2019. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier